Go Ahead Eagles wijkt in juli voor de thuiswedstrijd in de eerste voorronde van de Europa League uit naar het stadion van FC Emmen.

De club bereikte vrijdag al een overeenkomst met de burgemeester van Emmen, zo bevestigt Go Ahead-voorzitter Edwin Lugt maandag.

''We zijn er heel blij mee", aldus Lugt. Spelen in de eigen Adelaarshorst is geen optie voor Go Ahead, omdat het stadion komende zomer wordt verbouwd.

Voor het zover is moet de UEFA Go Ahead eerst nog de voor Europees voetbal benodigde licentie verstrekken. Naar verwachting komt die formaliteit binnen enkele dagen in orde. Go Ahead haalde het Europese ticket binnen door als tweede te eindigen op de Fair Play-ranglijst.

Nummer één FC Twente bedankte vanwege de financiële problemen bij de club voor deelname aan de Europa League.

Hoewel het in het Fair Play-klassement draait om zaken als kaarten en het gedrag van de supporters, haalt Lugt ook op een ander vlak voldoening uit het Europa League-ticket.

''Go Ahead heeft als enige Nederlandse betaaldvoetbalclub altijd in de financieel gezonde categorie 3 gestaan. Ik zie dit dus ook als een soort beloning voor onze eerlijke manier van doen op financieel gebied."

Tweede keer

De wedstrijden in de eerste voorronde van de Europa League zijn al op 2 en 9 juli.

Go Ahead Eagles speelde eenmaal eerder Europees voetbal (het Intertoto-toernooi niet meegerekend), in het seizoen 1965/1966. Het Schotse Celtic bleek destijds te sterk in de eerste ronde van de Europa Cup voor Bekerwinnaars.

Overigens komt Go Ahead vanaf deze week nog uit in de play-offs om promotie/degradatie.

De ietwat aparte situatie bezorgt Lugt een dubbel gevoel. ''Deelname aan de Europa League is mooi en uniek. Het komt niet vaak voor dat je je plaatst, en de wedstrijden tegen Celtic zijn vijftig jaar geleden."

"Maar handhaving is voor de club cruciaal. We hebben de jeugdopleiding hervat en gaan het stadion verbouwen. Degradatie zou wat dat betreft een streep door de rekening zijn."