Hamburger SV heeft in de aanloop naar de allesbeslissende laatste wedstrijd van het seizoen tegen Schalke 04 een extra trainingskamp ingelast.

Om de eerste degradatie uit de Bundesliga in de clubgeschiedenis te voorkomen, bereidt de ploeg zich van woensdag tot vrijdag in afzondering voor in het Noord-Duitse dorp Malente. Het trainingskamp is niet toegankelijk voor media en publiek.

HSV ging zaterdag op bezoek bij mede-degradatiekandidaat VfB Stuttgart met 2-1 onderuit, en heeft daardoor zaterdag in eigen huis tegen Schalke alleen bij een overwinning kans op handhaving.

Zelfs dan is de nummer zeventien in de competitie nog afhankelijk van de resultaten van Stuttgart, Hannover 96 en SC Freiburg.

Rafael van der Vaart zal het duel tussen HSV en Schalke 04 niet meemaken. De aanvoerder pakte tegen Stuttgart in de slotfase een gele kaart en is geschorst voor de laatste speelronde.

Het verschil onder in de Bundesliga is ongekend klein: tussen nummer dertien Hertha BSC en nummer achttien SC Paderborn zitten slechts vier punten. Vijf clubs verkeren nog in degradatiegevaar.