Vitesse zette zich zondag snel over de teleurstelling van het mislopen van de derde plaats in de eredivisie heen. De blik ging bij veel spelers na het gelijkspel tegen FC Utrecht (3-3) op donderdag, wanneer de nummer vijf uit de stand het in de play-offs opneemt tegen PEC Zwolle.

Gezien het spel van de laatste maanden is Vitesse misschien wel favoriet in de strijd om een Europees ticket. De formatie van trainer Peter Bosz is na PSV de best presterende ploeg van dit kalenderjaar.

''Ik vind dat de vier ploegen die nu tegen elkaar spelen elkaar niet veel ontlopen'', vond Bosz echter. ''PEC is niet voor niets twee keer achter elkaar bekerfinalist, terwijl Heerenveen het altijd goed doet tegen topploegen. En Feyenoord moet je al helemaal niet uitsluiten. Met ons favoriet noemen, doe je andere ploegen tekort.''

In tegenstelling tot zijn coach, durft verdediger Jan-Arie van der Heijden best te stellen dat Vitesse favoriet is.

''Al wint de favoriet natuurlijk lang niet altijd. Het wordt in ieder geval een uitdaging om die favorietenrol waar te maken. Het vertrouwen is er zeker'', aldus de linkspoot, die de subtopper na deze jaargang waarschijnlijk verlaat.

Belonen

Daarmee zou hij niet de enige speler zijn die na de zomer niet meer actief is in Arnhem. Aanvallers Bertrand Traoré en Zakaria Labyad gaan terug naar respectievelijk Chelsea en Sporting Portugal. Ook Davy Pröpper lijkt bezig aan zijn laatste duels voor Vitesse, gezien de serieuze interesse van PSV.

Bosz is niet bang dat die spelers in de laatste duels wellicht onbewust iets minder hun best doen.

''Integendeel. Het kan juist iets extra's bieden, als je bijvoorbeeld nog ergens een contract wil verdienen. We werken dit seizoen al veertig weken met elkaar samen. Nu is het tijd dat we onszelf belonen in de twee weken die nog komen.''

Revanche

De eerste stap naar de beloning kan donderdag worden gezet, wanneer Vitesse in Zwolle het eerste duel speelt.

Van der Heijden hoopt dat Vitesse het debacle van vorig seizoen weg kan vegen. De equipe vloog er toen in de eerste ronde van de play-offs uit tegen FC Groningen, na lang in de race te zijn geweest om rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal.

''Ik denk dat Feyenoord de play-offs nu ingaat zoals wij vorig seizoen. Wij zijn nu juist gretig na een goede seizoenshelft. Ik vind het ook geen straf om nog vier wedstrijden voor Vitesse te spelen.''