De clubleiding van AZ vreest niet dat er volgend seizoen een veel mindere ploeg Europa ingaat nu er een leegloop dreigt bij de nummer drie van de eredivisie.

"We maken ons geen zorgen", zegt directeur voetbalzaken Earnest Stewart tegen NU.nl. "Ons businessmodel is nou eenmaal zo dat er elk jaar veel spelers vertrekken."

"Drie jaar geleden, toen Rasmus Elm en Niklas Moisander vertrokken, werd mij ook gevraagd of ik bezorgd was. In de jaren daarna gingen Adam Maher, Jozy Altidore, Nick Viergever, noem maar op." 

"En dan was het voor mij en de scouting steeds de kunst om met goede oplossingen te komen. Dit jaar gaan we dat weer doen."

Opportunistisch

Inmiddels is al zeker dat Nemanja Gudelj (Ajax), Simon Poulsen (PSV), Wesley Hoedt (Lazio Roma) en doelman Esteban (transfervrij) vertrekken bij AZ. Daarnaast is er interesse voor onder anderen Steven Berghuis.

Trainer John van den Brom zei zondag na de 4-1 zege bij Excelsior desondanks dat hij er vertrouwen in heeft dat de clubleiding volgend seizoen een "minimaal gelijkwaardig" AZ samenstelt.

"Ik denk ook dat dat kan", meent de 45-jarige Stewart. "Ik weet niet of spelers er meteen zullen staan, maar het is wel de bedoeling dat ze zich doorontwikkelen. We zoeken naar spelers die AZ kunnen helpen én die dan weer een volgende stap kunnen maken. Zo gaat dat altijd."

"Vorig jaar werd er nog van deze spelers gezegd dat ze niet goed genoeg waren om AZ een plek in de Europa League te bezorgen. En nu zijn ze weer zo goed dat er gesproken wordt over een leegloop. Zo opportunistisch is de voetbalwereld."

Geen noodzaak

Doordat de verkoop van Gudelj de nodige miljoenen oplevert is er bij AZ geen noodzaak om meer spelers te verkopen.

Stewart: "Maar wij hebben wel een bepaald beeld van wat een speler op moet leveren en als dat geboden wordt, dan gaan we nadenken. Als we er in zijn totaliteit sterker van worden, dan willen we best zaken doen."

Daartegenover staat dat AZ met verdediger Jop van der Linden van Go Ahead Eagles al de eerste speler voor volgend seizoen heeft vastgelegd. Stewart hoopt dat het halen van Europees voetbal meer spelers helpt te overtuigen voor AZ te kiezen.

"Europees voetbal zorgt zeker voor meer aantrekkingskracht. Dat is nog een voordeel dat je overhoudt aan het geslaagde seizoen."