Volgens Nemanja Gudelj is het verdiend dat AZ zich zondag alsnog verzekerde van de derde plaats, waardoor de Alkmaarders volgend jaar in de Europa League spelen.

"We zijn dit seizoen blijven knokken en hebben dat meestal gekoppeld aan goed voetbal. Dat we zo dit bereikt hebben is ongelooflijk, maar ook verdiend",  aldus Gudelj.

De 23-jarige Serviër vindt de prestatie van AZ zelfs extra knap omdat het begin dit seizoen erg onrustig was binnen de club. Marco van Basten, Alex Pastoor en Dennis Haar waren korte tijd hoofdtrainer, waarna John van den Brom het overnam.

"We hebben veel meegemaakt, hebben drie, vier trainers gehad. Elke trainer heeft zijn eigen visie en dat bij een jonge groep. Het was ook zoeken naar de juiste formatie, maar gelukkig hebben we het uiteindelijk allemaal goed opgepakt."

Uitvak

AZ stelde de derde plaats zondag veilig dankzij een 4-1 zege bij Excelsior, terwijl concurrent Feyenoord met 3-0 verloor bij PEC Zwolle. Gudelj kreeg tijdens de wedstrijd op Woudestein al het nodige mee van het duel in Zwolle.

"Ik wilde me op onze wedstrijd focussen, maar toen ik het uitvak uit het niets hoorde juichen wist ik dat PEC gescoord had. Ik heb het nog wel even gecheckt bij de trainers en hun bevestiging was een boost om weer verder te gaan."

Na afloop vierde de middenvelder voor het uitvak feest met zijn ploeggenoten. Dat hij onlangs bij Ajax tekende en dus niet Europa in zal gaan met AZ gaf daarbij hem geen dubbel gevoel.

"Ik ben alleen maar bezig geweest met AZ en dat ben ik nu nog steeds. Het gevoel is dus niet anders. Het doel, Europees voetbal, is gelukt."

"Maar het doel van AZ is ook om een springplank naar de top te zijn voor jonge spelers. Dat gebeurt nu dus weer. Gelukkig komen er alweer talenten aan en met een paar jongens erbij staat er dan een goede ploeg voor de Europa League."

Conditie

Gudelj zelf moet zich eind juni bij Ajax melden. Doordat AZ geen play-offs hoeft te spelen kan hij meteen instromen bij de voorbereiding van de Amsterdammers, al is zijn seizoen nu nog niet voorbij.

"Ik heb twee weken vakantie en dan moet ik me 1 juni melden bij Servië voor de interlands tegen Denemarken en Azerbeidzjan. Vanaf 15 juni heb ik dan weer bijna twee weken vrij, waarna de voorbereiding begint."

Het worden dus twee kortere blokken vakantie, maar dat is niet erg. Het voordeel is dat mijn conditie niet heel hard achteruit gaat, omdat ik geen lange periode vrij ben. En aangezien ik met Ajax al snel in de voorronde van de Champions League moet spelen is dat helemaal mooi."