Fred Rutten is niet langer de trainer van Feyenoord. De 52-jarige coach is zondagavond door de clubleiding op non-actief gesteld.

''De directie is tot de conclusie gekomen dat het beter is dat hij met onmiddellijke ingang plaats maakt'', luidt de verklaring van Feyenoord op de website.

Giovanni van Bronckhorst neemt de functie van Rutten per direct over. Dat doet de oud-international op verzoek van de clubleiding.

Van Bronckhorst zou hem pas na de zomerstop opvolgen als hoofdcoach, maar de assistent is nu al doorgeschoven om Feyenoord in de play-offs voor Europees voetbal te coachen.

De Rotterdammers pakten slechts twee punten uit de laatste vijf wedstrijden.

Gesprek

Rutten kondigde na de met 3-0 verloren wedstrijd tegen PEC Zwolle al aan in gesprek te gaan met technisch directeur Martin van Geel.

"We moeten de koppen bij elkaar steken en dit heel lang gaan analyseren. Ik ben verantwoordelijk en daar loop ik niet voor weg", zei de coach, die met zijn ploeg in de laatste vijf wedstrijden slechts twee punten wist te pakken.

Teleurstellend

Begin dit seizoen volgde Rutten de naar Southampton vertrokken Ronald Koeman op in De Kuip, waar hij een contract voor een jaar tekende.

Onder leiding van de oud-coach van onder meer Schalke 04 begon Feyenoord teleurstellend aan het seizoen. In de eerste zes competitiewedstrijden, waarin Rutten vaak wijzigingen doorvoerde in zijn opstellingen, werd slechts een keer gewonnen.

Ook in het KNVB-bekertoernooi konden de Rotterdammers niet overtuigen. In de tweede ronde werd Feyenoord al uitgeschakeld door Go Ahead Eagles.

Weg omhoog

Na die verloren bekerwedstrijd zette de ploeg van Rutten de weg naar boven in. In negen opeenvolgende wedstrijden won de club zes keer en speelde het drie keer gelijk.

Bovendien bereikten de Rotterdammers als groepshoofd de volgende ronde van de Europa League, waarin AS Roma uiteindelijk te sterk bleek.

In de eredivisie deed Feyenoord lang mee in de strijd om plek drie, die plaatsing voor de voorrondes van de Europa League betekent. Na de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen AZ begin april leek die stek bijna zeker.

In de laatste speelronde van de eredivisie passeerde AZ de ploeg van Rutten echter alsnog, waardoor Feyenoord veroordeeld is voor de play-offs om Europees voetbal.

De trainersloopbaan van Rutten