Aan de hand van 10 getallen blikken we elke maandag terug op de gebeurtenissen in het afgelopen eredivisieweekeinde. Deze keer aandacht voor de laatste speelronde, met onder meer de winnaar van het 'reddingenklassement'.

8,00

Het rapportcijfer van Go Ahead Eagles op de Fair Play-ranking. De formatie uit Deventer eindigde achter FC Twente als tweede op de lijst. Doordat de Tukkers om financiële redenen afzien van een Europees ticket gaat Go Ahead Europa in. Overigens finishte Jupiler League-club Roda JC met een score van 7,45 helemaal onderaan de Fair Play-ranking.

17

Met een voordelige marge van zeventien punten op nummer twee Ajax kroonde PSV zich tot kampioen. Het betekende de evenaring van een eredivisierecord. In 2001 werd PSV eveneens met zeventien punten verschil kampioen en in 1998 slaagde Ajax hierin. De Eindhovenaren wonnen zondag nipt met 3-2 bij ADO Den Haag, terwijl Ajax op de valreep onderuit ging bij FC Dordrecht (2-1).

22

Voor Ajax kwam er tijdens de laatste speelronde een einde aan de ongeslagen status op kunstgras. Na 21 eredivisiewedstrijden zonder verliesbeurt op het niet-natuurlijke gras ging het zondag mis tegen FC Dordrecht. Ajax finishte daardoor op 71 punten, exact hetzelfde totaal waarmee het afgelopen seizoen nog beslag legde op de landstitel. Overigens won FC Dordrecht bij de 36e poging voor het eerst van een club uit de traditionele top drie.

2003

In dat jaar viel FC Twente voor het laatst buiten het linkerrijtje. In het zondag afgesloten seizoen gebeurde dat opnieuw, de 3-1 zege bij sc Heerenveen op de slotdag ten spijt. Aan Hakim Ziyech heeft het niet gelegen: de spelmaker eindigde met dertien goals en zestien assists als tweede in het klassement van de meest waardevolle speler. Luuk de Jong 'won' deze rangschikking met twintig treffers en tien beslissende passes.

14

Adnane Tighadouini trof twee keer doel tijdens het spektakstuk dat NAC Breda en FC Groningen (4-5) opvoerden en tilde zijn productie daarmee naar veertien goals. De laatste NAC-speler die tot minimaal dat aantal kwam, was Graham Arnold in het seizoen 1995/1996. Ook de Australische spits kopte en schoot negentien jaar geleden veertien keer raak. NAC treft deze week in de play-offs om promotie/degradatie VVV-Venlo.

2

Het aantal punten van Feyenoord in de laatste vijf speelrondes. Geen enkele club presteerde nog slechter in deze periode. De Rotterdammers speelden gelijk tegen FC Groningen (1-1) en Willem II (2-2) en verloren van Go Ahead Eagles (0-1), Vitesse (1-4) en PEC Zwolle (0-3). In de play-offs om een ticket voor de derde voorronde van de Europa League nemen de Rotterdammers het eerst op tegen sc Heerenveen.

942

Zoveel doelpunten vielen er afgelopen seizoen in de eredivisie, hetgeen neerkomt op een moyenne van 3,07 treffers per wedstrijd. In 2013/2014 werd er nog 978 keer gescoord en het jaar daarvoor zagen de toeschouwers 964 treffers. Tijdens de laatste speelronde vielen er 39 doelpunten, een record voor deze jaargang. Drie seizoenen geleden werd er veertig keer gescoord op de laatste speeldag.

83

In tien van de laatste twaalf seizoenen, oftewel 83 procent, bereikte AZ Europees voetbal. De Alkmaarders stelden de derde plaats zondag veilig door Excelsior met 4-1 te verslaan op Woudestein. In 2008/2009 eindigde AZ voor het laatst in de top drie, toen zelfs de landstitel werd veroverd. AZ stond al na zes minuten met 2-0 voor in Rotterdam, hetgeen de formatie in het seizoen 2003/2004 voor het laatst bewerkstelligde.

1998

FC Utrecht-speler Jelle de Lange werd zondag de eerste eredivisiespeler die in 1998 het levenslicht zag. De 17-jarige verdediger mocht in de basis aantreden tegen Vitesse (3-3). De Lange werd geboren op 30 januari 1998, vlak voor het begin van de Olympische Winterspelen van Nagano waarop Marianne Timmer en Gianni Romme furore maakten. FC Utrecht-coach Rob Alflen zette afgelopen seizoen liefst 36 spelers in, verreweg het hoogste aantal van alle clubs. De verschillende FC Dordrecht-trainers gaven minuten aan 31 spelers.

142

Filip Kurto was de doelman die afgelopen seizoen de meeste reddingen verrichtte. Tot 142 keer toe greep de keeper van FC Dordrecht succesvol in. Daarmee bleef Kurto zijn collega's Kristoffer Nordfeldt (137, van sc Heerenveen) en Sergio Padt (134, van FC Groningen) voor. Kurto speelde in de jaargang 2013/2014 voor Roda JC, dat net als FC Dordrecht ook al rechtstreeks degradeerde.