Trainer John van den Brom is dolblij dat AZ het seizoen alsnog afsluit als nummer drie, waardoor de Alkmaarders zich direct hebben geplaatst voor Europees voetbal.

"Dit is een ultiem moment. En een wereldprestatie", jubelde Van den Brom na de 4-1 zege van AZ zondag bij Excelsior.

Doordat concurrent Feyenoord tegelijkertijd met 3-0 verloor van PEC Zwolle, was de overwinning voldoende voor plaatsing voor de derde voorronde van de Europa League.

"En dat terwijl ik vorige maand na de kansloze 4-1 nederlaag van ons tegen Feyenoord nog dacht dat we ons min of meer op de play-offs moesten gaan richten", vervolgde Van den Brom.

"Maar ik heb wel gezegd dat we moesten blijven winnen om zo goed mogelijk die play-offs in te gaan. Dat heeft uiteindelijk alsnog tot de derde plaats geleid. Ongelooflijk."

Jeugd

Tot grote tevredenheid van Van den Brom was AZ oppermachtig op Woudestein, waar het na zes minuten al op een 2-0 voorsprong stond.

"Door de goede prestaties zijn jongens interessant geworden voor andere clubs of zelfs al zeker van een transfer. Desondanks heeft de groep heel knap de focus op deze wedstrijd gehouden." 

"We moesten winnen en dat hebben we op een overtuigende manier gedaan. En gelukkig heeft PEC ook zijn sportieve plicht gedaan. Daardoor mogen we nu feesten en dat gaan we ook zeker doen."

Van den Brom vreest niet dat AZ door het vertrek van onder meer Nemanja Gudelj (Ajax) en Simon Poulsen (PSV) begin volgend seizoen veel minder sterk voor de dag komt. "Er is ruimte om ons te versterken en er komt veel goede jeugd door."

"Dat voorspelt kortom veel goeds voor de toekomst. We kunnen mooi aan de bak in Europa."