AZ heeft zich zondag op de laatste speeldag van de eredivisie geplaatst voor de derde voorronde van de Europa League. De Alkmaarders wonnen zelf simpel bij Excelsior en zagen Feyenoord verliezen van PEC Zwolle.

Vitesse had voor de 34e speelronde ook nog kans op de derde plek, maar dan hadden AZ en Feyenoord niet mogen winnen. De Arnhemmers speelden zelf bovendien thuis met 3-3 gelijk tegen FC Utrecht.

Feyenoord begon de dag als derde met evenveel punten als AZ, maar een veel beter doelsaldo. Een zege bij PEC was dus voldoende voor de Rotterdammers, maar de ploeg van Fred Rutten ging in Zwolle met 3-0 ten onder.

AZ stond bij Excelsior, dat nergens meer om speelde, binnen zes minuten met 2-0 voor en liep uiteindelijk uit naar een 4-1 overwinning op Woudestein.

De ploeg van John van den Brom eindigt zo met 62 punten als derde, met drie punten meer dan Feyenoord. Vitesse heeft 58 punten verzameld en moet net als de Rotterdammers de komende twee weken via de play-offs proberen Europees voetbal te halen.

Nummer vier Feyenoord treft donderdag en zondag in de eerste ronde nummer zeven sc Heerenveen, terwijl nummer vijf Vitesse het op zal nemen tegen nummer zes PEC Zwolle.

PEC-Feyenoord

Feyenoord en PEC leverden in het IJsseldelta Stadion een dramatische eerste helft af. De Rotterdammers leken amper te beseffen dat de derde plek op het spel stond en de thuisclub vond het wel best in de wetenschap dat de play-offs al binnen waren.

Met Joris Mathijsen en Tonny Vilhena als nieuwkomers in de basiself oogde Feyenoord vooral onzeker. Feyenoord-huurling Warner Hahn hoefde zich in het doel van PEC geen enkele keer echt in te spannen.

Na rust waren de Zwollenaren wel vastberaden om vermaak te bieden in de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie. Na zeven minuten in de tweede helft was het 1-0 via Ben Rienstra nadat Ryan Thomas al een goede kans had gemist.

Twintig minuten voor tijd was de rampzalige middag compleet voor Feyenoord toen Rick Karsdorp een penalty veroorzaakte. De rechtsback trok Thomas naar beneden en kreeg ook nog een rode kaart. Invaller Tomas Necid schoot de bal onberispelijk binnen en veroordeelde Feyenoord zo tot de play-offs.

De Tsjech maakte in blessuretijd ook nog de 3-0 en zorgde er zo mede voor dat de positie van Feyenoord-trainer Fred Rutten nog verder onder druk komt te staan. De coach wist in de laatste vijf duels slechts twee punten te pakken en lijkt zijn geplande vertrek in de zomer te mogen vervroegen.

Excelsior-AZ

AZ beleefde een vliegende start in het stadion waar het in 2007 de landstitel in de laatste speelronde verspeelde. Aron Johannsson trof al na vijf minuten doel met een fraaie omhaal (1-0). Nauwelijks een minuut later bereidde de spits een treffer van Steven Berghuis voor (2-0).

Excelsior stelde vorige week al een nieuwe seizoen in de eredivisie veilig. De club uit Rotterdam was nog wel in de race voor de winst van het Fair Play-klassement, dat een plaats in de voorronde van de Europa League oplevert. Sportief was Excelsior vooral voor AZ. Het elftal van trainer John van den Brom kreeg ruim baan en kwam na 35 minuten dankzij een treffer van Markus Henriksen op 3-0.

Mer dank aan Mattias Johansson kon Excelsior vlak voor rust toch iets terug doen. De rechtsback leed slordig balverlies, waarna zijn ploeggenoot Jeffrey Gouweleeuw de bal in eigen doel werkte (3-1). Na twaalf minuten in de tweede helft besliste Johannsson het duel definitief door op aangeven van Dabney dos Santos raak te koppen.

Door het goede nieuws uit Zwolle kon AZ het feestje om de behaalde derde plek beginnen.

Vitesse-FC Utrecht

Door de resultaten in Rotterdam en Zwolle was Vitesse kansloos om de derde plek. De ploeg van Peter Bosz begon nog wel met goede moed tegen FC Utrecht en stond na 25 minuten met 2-0 voor door twee goals van Bertrand Traoré.

De bezoekers kwam echter vlak voor rust terug in het duel door treffers van Yassin Ayoub en Bart Ramselaar. Beide doelpunten werden voorbereid door spits Sébastien Haller. De assist op de tweede goal was met een omhaal met name bijzonder fraai.

In de 87e minuut kwam Utrecht via een vrije trap van Danny Verbeek zelfs op voorsprong, maar twee minuten later bezorgde Zakaria Labyad Vitesse toch nog een punt.