Hamburger SV moet nadrukkelijk vrezen voor de eerste degradatie in de clubgeschiedenis. Trainer Bruno Labbadia baalt flink dat zijn ploeg handhaving niet meer in eigen hand heeft.

Het elftal van aanvoerder Rafael van der Vaart verloor zaterdag op de voorlaatste speeldag met 2-1 bij VfB Stuttgart en zakte naar plek 17 in de Bundesliga. 

Zelfs als HSV in de laatste speelronde thuis van Schalke 04 wint, dan is de ploeg voor lijfsbehoud afhankelijk van resultaten bij andere duels.

''De teleurstelling is enorm'', sprak Labbadia dan ook. ''Tegen Stuttgart kregen we de voorsprong die we zo graag wilden. Maar we konden het niet vasthouden. Iedereen stelde teleur, op doelpuntenmaker Gojco Kacar en keeper René Adler na.''

Laatstgenoemde vindt dat HSV de situatie aan zichzelf te wijten heeft. ''We verloren meer dan verdiend. Stuttgart was op alle fronten beter. Het is een klotegevoel om het niet meer in het eigen hand te hebben. We moeten hopen op een wonder.''

Tegen Schalke moet HSV het ook nog eens zonder de geschorste Van der Vaart stellen. Wellicht ontbreekt eveneens de geblesseerde aanvaller Pierre-Michel Lasogga.