Steven Gerrard heeft zaterdag zijn afscheidsduel bij Liverpool op Anfield Road met 3-1 verloren van Crystal Palace.

Daardoor verzuimden de 'Reds' de vijfde plaats in de Premier League veilig te stellen. De ploeg van manager Brendan Rodgers heeft met nog één duel te gaan één punt voorsprong op nummer zes Tottenham Hotspur.

Het Manchester United van Louis van Gaal is door de nederlaag van Liverpool verzekerd van minimaal de vierde plek in Engeland. Die positie geeft recht op het spelen van de voorronde van de Champions League. Liverpool heeft een onoverbrugbare achterstand van zes punten op United.

De 34-jarige Gerrard, die tegen Crystal Palace zijn 706e wedstrijd speelde voor Liverpool, verruilt de club na zeventien seizoenen voor LA Galaxy. Hij ging in november niet in op het voorstel van Liverpool om zijn contract te verlengen.

Kampioen werd de aanvoerder nooit met Liverpool. Wel veroverde hij in 2005 de Champions League en Wereldbeker met zijn club. In 2001 won hij de UEFA Cup, de voorganger van de Europa League.

Eerbetoon

In het duel met Crystal Palace, dat vooraf werd gegaan door een prachtig eerbetoon van de fans van Liverpool aan Gerrard, kwam de thuisploeg door Adam Lallana nog wel op voorsprong.

Nog voor rust deed Jason Puncheon iets terug namens Crystal Palace. Na een kwartier in de tweede helft zorgde invaller Wilfried Zaha met zijn eerste balcontact voor de voorsprong van de bezoekers.

In de extra tijd kreeg Crystal Palace een strafschop. Glenn Murray miste in eerste instantie, maar bepaalde in de rebound de eindstand op 3-1.