Volgens Guus Hiddink hebben Steven Berghuis, Davy Pröpper en Tjaronn Chery hun oproep voor de traningsstage van Oranje verdiend met hun goede spel in de eredivisie.

De AZ-aanvaller, Vitesse-middenvelder en FC Groningen-middenvelder maken deel uit van een groep van dertig spelers, die op 26 mei start met de voorbereiding op het EK-kwalificatieduel met Letland (vrijdag 12 juni) en de daaraan voorafgaande oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten.

Chery en Berghuis werden nooit eerder opgeroepen door Hiddink.

"De wedstrijd tegen Letland is gepland op een moeilijke datum omdat iedereen met zijn hoofd al bij de vakantie is. Bovendien stromen veel spelers op verschillende momenten in. Dat zorgt voor een brokkelige voorbereiding", zegt Hiddink tegen FOX Sports.

"Toch wilden we de voorbereiding graag eerder starten dan een week voor het duel met Letland. Vandaar dat we een stageperiode hebben ingelast. Berghuis, Pröpper en Chery zijn daarvoor uitgenodigd omdat ze attractieve, aantrekkelijke spelers zijn. We volgen deze jongens al de hele competitie en het is goed om ze een aantal dagen dichtbij te hebben. Er is niets mooiers als er jongens op de deur kloppen en onze selectie versterken."

Dinsdag 26 mei staat in Hoenderloo de eerste training op het programma voor een groep (kandidaat)internationals die vrij is van nationale en internationale clubverplichtingen.

De laatste oefensessie van die week is op vrijdag 29 mei. Daarna zal Hiddink zijn definitieve selectie vormen voor het thuisduel met de Verenigde Staten en de belangrijke wedstrijd in Riga tegen Letland.

Derde plaats

Na vijf kwalificatieduels bezet Oranje met zeven punten de derde plaats in groep A. De achterstand op koploper Tsjechië bedraagt zes punten en nummer twee IJsland heeft vijf punten meer dan Nederland.

De nummer één en twee van elke poule alsmede de beste nummer drie plaatst zich rechtstreeks voor het EK. De andere nummers drie spelen play-offs.