Sepp Blatter reist volgend jaar gewoon naar de Verenigde Staten. De voorzitter van de FIFA wil daar de Copa América Centenario bijwonen. Tijdens dat toernooi treffen landenploegen uit Zuid-, Midden- en Noord-Amerika elkaar. 

''Zelfs als ik niet herkozen word als voorzitter van de FIFA ga ik daar heen'', zei de Zwitser. ''Want dan word ik op persoonlijke titel uitgenodigd.''

Blatter reageerde op een documentaire die sportzender ESPN afgelopen dinsdag uitzond. Volgens de makers vreesde de voorzitter van de FIFA een onderzoek van de FBI naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Daarom zou hij de Verenigde Staten voorlopig mijden.

Blatter weet op 29 mei of hij opnieuw wordt herkozen als preses van de wereldvoetbalbond. Hij neemt het tijdens de verkiezingen op tegen Michael van Praag, de Portugees Luis Figo en prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië.

Open brief

De Zwitser riep vrijdag in een open brief de leden van de mondiale voetbalbond op tot eenheid. Blatter bezocht de afgelopen maanden de congressen van alle continentale bonden en ervoer daar naar eigen zeggen een enorme solidariteit. 

''Juist die eenheid is belangrijk om verder te groeien. Zij die meer hebben, geven wat van hun welvaart en kennis aan zij die minder hebben. Want voetbal is meer dan een simpel spel; het geeft hoopt en verbindt mensen - ook in moeilijke omstandigheden.''

Blatter zei ook dat er ''veel werk te doen is'', onder meer op het gebied van onderwijs, vrouwenvoetbal, racisme en matchfixing.

WK

De Zwitser houdt tevens vast aan een WK voor 32 landenploegen. Als het aan Van Praag ligt, dan strijden er in de toekomst veertig landen tegen elkaar op een mondiale eindronde. De Portugees Figo wil zelfs 48 landen toelaten. "Maar ik vind 32 landen voldoende'', zei Blatter. "Zo kunnen we het toernooi in 28 of dertig dagen afwerken.''

Blatter hoopt dat hij volgende week een einde kan maken aan een conflict tussen Israël en Palestina. Hij gaat in gesprek met Benjamin Netanjahu en Mahmoud Abbas, de politiek leiders van beide staten.

Palestina wil dat Israël door de FIFA geschorst wordt omdat het spelers uit de Palestijnse competitie zou hinderen tijdens reizen door de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Blatter heeft goede hoop dat hij het conflict kan oplossen. "Ze zullen me niet ontvangen als ze geen oplossing willen'', zei hij.