Excelsior legt de focus in de laatste speelronde van de eredivisie op het behalen van Europees voetbal via de Fair Play-ranking, maar wil wel gewoon vol voor de winst gaan tegen AZ.

De UEFA maakte vorige week vrijdag bekend dat Nederland via het Fair Play-klassement een extra plek in de voorrondes van de Europa League krijgt.

Momenteel staat Go Ahead Eagles met een gemiddelde van 7,98 boven Excelsior (7,94).

"Wij willen graag Europees voetbal spelen en moeten voorkomen dat we zondag tegen AZ domme kaarten pakken, waardoor we dat ticket mislopen", zegt trainer Marinus Dijkhuizen vrijdag op de website van Excelsior.

"Gelukkig hebben we ook geen ploeg die veel gele kaarten pakt", doelt de coach op de 37 gele kaarten die Excelsior dit seizoen kreeg.

Naast 37 gele kregen de Rotterdammers, al zeker van handhaving in de eredivisie, drie rode kaarten in 33 wedstrijden. Concurrent Go Ahead, dat via de nacompetitie moet proberen om degradatie te voorkomen, kreeg hetzelfde aantal rode kaarten, maar meer gele: 42.

Dijkhuizen wil echter wel dat zijn ploeg er alles aan doet om te winnen van AZ. "Ik wil niet voor gek staan en er alles aan gaan doen. De spanning is misschien minder, maar wij willen die wedstrijd zondag wel winnen."

Ramkoers

Voor tegenstander AZ staat het treffen in het teken van het behalen van plek drie, die recht geeft op de latere voorrondes van de Europa League. Volgens trainer John van den Brom is de opdracht duidelijk.

"Winnen. Dat is het enige wat we zondag kunnen en móeten doen", zegt de coach op de website van AZ. "Deze wedstrijd wordt beladen, dat is ook de charme van de laatste speelronde. We liggen op koers, ramkoers."

"Als we na een overwinning derde worden, is het feest. Blijven we na een overwinning vierde, dan gaan we met een goed gevoel de play-offs in. We hebben dan namelijk vier keer op rij gewonnen."

Het duel op Woudestein begint zondag om 14.30 uur en staat onder leiding van Björn Kuipers.