Kenny Tete begint zondag in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht opnieuw in de basis bij Ajax. De 19-jarige verdediger krijgt op de rechtsbackpositie weer de voorkeur boven Ricardo van Rhijn.

"Zondag krijgt Kenny weer de kans. Dat verdient hij", zei trainer Frank de Boer vrijdag op de persconferentie in de aanloop naar de laatste speelronde van dit eredivisieseizoen.

De Boer is tevreden over het spel van Tete, die zondag tegen SC Cambuur (3-0 winst) de negentig minuten volmaakte. "Hij heeft dat goed gedaan, was sterk in de duels en voetballend ook goed."

Bij de basisplaats van Tete speelt ook mee dat De Boer minder tevreden is over het spel van Van Rhijn de laatste weken. "Dat heb ik ook tegen Ricardo gezegd. De basisplaats van Tete is dus voor beide spelers een signaal."

De trainer, die vrijdag zijn 45e verjaardag viert, liet daarnaast weten dat ook reservekeeper Diederik Boer in de basis zal staan tegen het al gedegradeerde Dordrecht. "Verder zal de opstelling niet heel veel verschillen met de opstelling van vorige week."

Nummer tien

Mogelijk speelt Ajax, dat al zeker is van de tweede plaats, zondag in het Riwal Hoogwerkers Stadion opnieuw met de punt naar voren op het middenveld. Tegen Cambuur speelden de Amsterdammers voor het eerst in lange tijd weer met een 'nummer tien' in plaats van met een verdedigende middenvelder centraal.

De Boer: "In de toekomst kunnen we het goed gebruiken als we met twee verschillende systemen kunnen spelen. Het voordeel van spelen met een nummer tien is dat veel jongens in de jeugd ook al zo gespeeld hebben." 

"Davy Klaassen kan het bijvoorbeeld dromen. En als de bal achter spits valt staat er eerder iemand die hem alsnog binnen kan werken."

Van der Vaart

Ajax aast met Rafael van der Vaart op een speler die op die positie uit de voeten kan, maar De Boer benadrukte nogmaals dat hij de 109-voudig international in eerste instantie niet ziet als versterking voor het Amsterdamse middenveld.

"We zien hem als aanvaller, maar het is wel een voordeel dat hij ook op tien uit de voeten kan. Of hij het ook ziet zitten als aanvaller? Ja, anders had hij direct 'nee' gezegd."

De Amsterdammers hopen volgens De Boer binnen "afzienbare tijd" te horen of de 32-jarige Van der Vaart naar Ajax komt. "Maar dat zal niet voor het einde van het Bundesliga-seizoen zijn. Hij wil eerst het seizoen afmaken bij Hamburger SV."