Dnjepr Dnjepropetrovsk en Sevilla hebben zich donderdag geplaatst voor de finale van de Europa League.

Dnjepr won in Kiev met 1-0 van Napoli. Dat was na de 1-1 van vorige week in Italië meer dan genoeg voor de Oekraïners.

Sevilla had een eenvoudige avond bij Fiorentina. De Spaanse titelverdediger zegevierde met 2-0 en was in het heenduel al met 3-0 te sterk voor de Italianen.

De eindstrijd wordt op 27 mei in Warschau gespeeld. Djnepr bereikte voor het eerst in de clubgeschiedenis een Europese finale. Sevilla won de beker vorig jaar. In 2006 en 2007 won de ploeg de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League.

Grote kans

Napoli wist dat er in Kiev in ieder geval eenmaal gescoord moest worden om de finale te bereiken. De eerste grote kans op dat felbegeerde doelpunt kwam al snel.

Gonzalo Higuaín faalde echter na zeven minuten toen hij vrij voor doelman Denis Boiko kon inschieten. De Argentijn schoot de bal op het lichaam van de keeper. Na een half uur tikte Boiko een kopbal van Higuaín uit het doel.

Djnepr, in de achtste finales verantwoordelijk voor de uitschakeling van Ajax, loerde op de counter en werd in de eerste helft alleen gevaarlijk met een schot van afstand door Jevhen Selezniov. Vlak na rust kreeg Valeri Loetsjkevitsj een grote kans op de 1-0, maar hij schoot net naast.

Het waren voorzichtige pogingen van Dnjepr om toch te profiteren van de ruimte. Daar slaagde de thuisploeg na een uur spelen in. Selezniov knikte raak uit een voorzet van Jevgen Konopljanka: 1-0.

Napoli, dat niet over de geblesseerde Jonathan de Guzman kon beschikken, had na die achterstand nog steeds een doelpunt nodig om in ieder geval een verlenging af te dwingen.

Coach Rafael Benitez bracht Dries Mertens in het veld voor meer aanvallende impulsen, maar dat sorteerde niet het gewenste effect. Dnjepr was in blessuretijd nog het dichtst bij een doelpunt toen Matheus op de paal kopte.

Indruk

Sevilla maakte indruk bij Fiorentina. Binnen een half uur werd de eindstand bepaald op 0-2 en speelden de Spanjaarden de wedstrijd eenvoudig uit.

Beide doelpunten vielen uit een vrije trap. De Colombiaanse spits Carlos Bacca zette in de 22e minuut zijn voet tegen een vrije trap van rechts en liet de Braziliaanse keeper Neto kansloos.

Vijf minuten later belandde een lange vrije trap voor de goal en had de doelman wederom het nakijken op de inzet van de Portugees Daniel Carriço.

Sevilla nam na rust geen risico’s meer. De ploeg trok zich terug. Fiorentina forceerde nog wel enkele kansen maar kwam niet tot scoren. De grootste kans was voor de Sloveen Josip Ilicic maar hij schoot een strafschop ver over het doel de tribunes in.

Sevilla verloor in deze editie van de Europa League alleen van Feyenoord. De Rotterdammers versloegen de titelhouder in de groepsfase in De Kuip met 2-0.