PSV-coach Phillip Cocu heeft vrijdag tijdens het trainerscongres in het IJsseldelta Stadion van PEC Zwolle de Rinus Michels Award gewonnen, de prijs voor de beste trainer van het seizoen.

De oefenmeester van de Eindhovenaren troefde Peter Bosz (Vitesse), Ruud Brood (NEC), Ron Jans (PEC Zwolle) en Fred Rutten (Feyenoord) af.

Cocu loodste PSV dit seizoen naar de eerste landstitel sinds 2008. Van de 33 gespeelde wedstrijden zetten de Brabanders er liefst 28 in winst om. Eenmaal moest PSV een gelijkspel toestaan en vier keer ging de ploeg onderuit.

In 2013 en 2014 won Ajax-coach Frank de Boer de Rinus Michels Award. De oefenmeester van de Amsterdammers was nu niet genomineerd.

De Boer werd na Guus Hiddink (2005, 2006) pas de tweede trainer die de Rinus Michels Award prolongeert. Onder anderen Louis van Gaal (2007 en 2009) en Ronald Koeman (2012) staan eveneens op de erelijst. Co Adriaanse was in 2004 als trainer van AZ de eerste winnaar. 

De uitreiking van de Rinus Michels Award in beeld

Hiddink

Bondscoach Guus Hiddink kreeg in het IJsseldelta Stadion de oeuvreprijs toegekend. Hij kreeg die prijs uit handen van Leo Beenhakker, die vijf jaar fungeerde als voorzitter van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV).

"De vakjury reikt incidenteel deze award uit aan een trainer die de naam en faam van het Nederlands voetbal in binnen- en buitenland uitgedragen heeft", zei Beenhakker.

Hiddink reageerde blij verrast op de eretitel. "Ik merk dat ik zelfs enigszins geëmotioneerd ben, omdat het een waardering is van mensen die het Nederlands voetbal een warm hart toedragen."

De jeugdopleiding van AZ werd uitgeroepen tot beste opleiding van Nederland. De Alkmaarders maken daarmee een einde aan de hegemonie van Feyenoord, dat de prijs tussen 2010 en 2014 liefst vijf keer op rij won.

De andere genomineerden waren Ajax, Feyenoord en PSV.