Juventus heeft woensdagavond dankzij een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Real Madrid de finale van de Champions League bereikt.

De Italianen wonnen vorige week in eigen huis al met 2-1 en hadden aan de remise genoeg om zich te plaatsen voor de eindstrijd. Daarin gaat het spelen tegen FC Barcelona, dat dinsdag Bayern München uitschakelde. Beide ploegen troffen elkaar nog nooit in een Europese finale.

Het betekent voor Juventus de achtste finaleplaats in de historie. Slechts twee keer leverde de eindstrijd de 'Oude Dame' succes op: in 1985 en 1996 wist het de finale te winnen. De club stond in 2003 voor het laatst in de eindstrijd. Toen verloor het na strafschoppen van AC Milan.

Uitgerekend Alvaro Morata zorgde namens Juventus voor de gelijkmaker in Santiago Bernabeu. De huurling van Real Madrid schoot in de tweede helft raak. Cristiano Ronaldo had de thuisploeg voor rust door een benutte strafschop op voorsprong gezet.

Door de uitschakeling van Real is het opnieuw een Champions League-houder niet gelukt om de titel te verdedigen. De laaste club die dat lukte was AC Milan. De Italianen wonnen in 1989 en 1990 het toernooi dat toen nog Europa Cup I heette.

Ronaldo

Real begon beter aan de wedstrijd en dat leverde kansen op voor Ronaldo en Isco. Namens de Italianen was alleen Arturo Vidal gevaarlijk met een schot. Na ruim twintig minuten was Ronaldo verantwoordelijk voor de openingstreffer.

Scheidsrechter Jonas Eriksson bestrafte een overtreding op James Rodriguez binnen het strafschopgebied. Ronaldo liet doelman Gianluigi Buffon vervolgens kansloos vanaf elf meter.

Ook na het doelpunt van Ronaldo was het Real dat het overwicht had. Het resulteerde in nog twee mogelijkheden, maar Ronaldo legde slecht af op Karim Benzema en de Portugees schoot even later zelf in het zijnet.

Morata

Na rust kwam Juventus beter in de wedstrijd en was het gevaarlijk via Claudio Marchisio. Binnen het uur was het wel raak voor de ploeg van trainer Massimiliano Allegri: Morata scoorde met een hard schot.

De gelijkmaker van Morata zorgde ervoor dat beide ploegen op zoek gingen naar de voorsprong. Aan de kant van de 'Koninklijke' was Gareth Bale twee keer dicht bij een treffer en aan de andere kant vond Marchisio doelman Casillas op zijn weg. Datzelfde gold voor Paul Pogba.

Beide ploegen wisten niet meer te scoren. Daardoor is Juventus op 6 juni in Berlijn de tegenstander van Barcelona.