Steven Gerrard staat zaterdag voor een emotioneel afscheid als hij na zeventien jaar en 708 wedstrijden voor het laatst met Liverpool op Anfield voetbalt.

"Het zal best moeilijk worden'', zo blikt hij op de website van zijn club vooruit op het duel met Crystal Palace. "Maar ik ga proberen te genieten. Alle schijnwerpers zullen op mij staan, daar hou ik niet zo van. Hopelijk halen we een goed resultaat. Want daar gaat het uiteindelijk om.''

De 34-jarige Gerrard verruilt Liverpool voor LA Galaxy omdat hij niet altijd meer kan rekenen op een basisplaats. Afscheid nemen doet pijn bij de middenvelder. 

"Ook voor mijn familie, vrienden en supporters die me altijd hebben gesteund'', merkte hij de afgelopen weken. "Niet alleen op Anfield, maar in stadions over de hele wereld. Daar ben ik hun heel dankbaar voor.''

Kampioen werd Gerrard nooit met Liverpool. Wel veroverde hij in 2005 de Champions League en Wereldbeker met zijn club. In 2001 mocht hij de UEFA Cup, de voorganger van de Europa League, vasthouden.

Sommige supporters hebben maar liefst 1500 euro over voor een kaartje voor het laatste thuisduel van de spelmaker. "Tijdens de wedstrijd moet ik geconcentreerd blijven'', beseft Gerrard. "Na de wedstrijd zal het emotioneel worden. Ik ben een beetje bang om goed op de supporters te letten. Want misschien breek ik dan wel.''

Prikkel

Gerrard ging in november niet in op het voorstel van Liverpool om zijn contract te verlengen. "De prikkel verandert als je vaak als invaller het veld opkomt. Ik kijk iedere week uit naar de wedstrijd, daar draait het om", liet de Engelsman dinsdag al weten.

"Het heeft niks te maken met egoïsme, maar als invaller heb je gewoon niet dezelfde prikkel. Kijk, als de manager mij had verteld dat er iets aan die situatie gaat veranderen wordt het anders voor mij. Maar de omstandigheden zijn niet veranderd."