Volgens bondscoach Guus Hiddink is de absentie van aanvaller Arjen Robben bij de komende interlands tegen Verenigde Staten (5 juni, vriendschappelijk) en Letland (12 juni, EK-kwalificatie) een forse aderlating voor Oranje.

"Het scheelt 30 tot 40 procent van de kwaliteit en van de productie", liet hij dinsdag in Rotterdam weten aan De Telegraaf. Hiddink was aanwezig op Het Kasteel van Sparta bij de uitreiking van de jaarprijzen in de Jupiler League.

Robben, amper hersteld van een buikspierblessure, liep eind vorige maand als invaller bij Bayern München een kuitspierblessure op. Zijn seizoen is daardoor voorbij.

"Dat is heel vervelend voor hem, voor Bayern en voor het Nederlands elftal", concludeerde Hiddink. "Daar kan ik lang en breed over gaan klagen, maar dat gaan we niet doen. We moeten verder."

Depay

Hiddink zei zich geen zorgen te maken over de fysieke gesteldheid van zijn 31-jarige sterspeler, die in het verleden vaker worstelde met blessures.

"Arjen mag dan in de dertig zijn, maar hij is zeker nog niet op de terugweg. Hij is nog heel gedreven en zijn algemene conditie is nog heel goed. Arjen kan qua lijf en geest nog heel lang mee, denk ik."

De bondscoach noemde de aanstaande overstap van PSV-topscorer Memphis Depay naar Manchester United een prima zaak.

"Hij komt op een hoger niveau te spelen en krijgt daardoor met nieuwe wetten te maken. Het is goed dat hij dat meemaakt. Dat is goed voor zijn ontwikkeling en dus ook goed voor het Nederlands elftal."