Real Madrid hoopt zich woensdagavond ten koste van Juventus te plaatsen voor de finale van de Champions League, waardoor de eindstrijd voor het derde jaar op rij zal gaan tussen twee clubs uit hetzelfde land.

De winnaar van het tweeluik tussen Real en Juventus treft op zaterdag 6 juni FC Barcelona, dat in de andere halve finale Bayern München uitschakelde.

De laatste Champions League-finale tussen twee clubs uit verschillende landen was in 2012 toen Chelsea na strafschoppen Bayern München versloeg.

In 2013 was er een Duitse finale tussen Bayern en Borussia Dortmund (2-1) en vorig jaar rekende Real Madrid in een Spaanse eindstrijd na verlening af met stadgenoot Atletico Madrid (4-1). Vijftien jaar geleden won Real ook al een Spaanse finale, destijds werd Valencia met 3-0 verslagen.

United

Eén keer in de historie van de Champions League, die in 1992 van start ging, was er een Italiaanse finale. In 2003 was AC Milan vanaf de strafschopstip te sterk voor Juventus. De Engelse finale van 2008 werd eveneens vanaf de strafschopstip beslist. Manchester United was toen te sterk voor Chelsea.

Voor een zesde 'nationale' finale moet Real de 2-1 nederlaag van vorige week in Turijn zien goed te maken. De return tegen Juventus in Bernabéu begint woensdag om 20.45 uur en staat onder leiding van de Zweedse arbiter Jonas Eriksson.