De spelers van Feyenoord erkennen dat er een wanprestatie is geleverd tegen Vitesse, dat maandagavond met liefst 4-1 won in De Kuip.

"Vitesse heeft ons gewoon echt vernederd. Ze waren steeds een stapje eerder", verwoordt linksbuiten Jean-Paul Boëtius de teleurstelling bij de thuisclub.

Rechtsback Rick Karsdorp was ook aangeslagen na de zware nederlaag. "Dit is echt zuur. We zijn allemaal door het ijs gezakt en afspraken werden niet nagekomen."

Feyenoord haalde slechts twee punten uit de laatste vier duels en verspeelde kans op kans om de derde plaats en daarmee een rechtstreeks ticket voor de voorronde van de Europa League veilig te stellen.

Karsdorp probeert de moed erin te houden. "We moeten vol vertrouwen naar het weekend toeleven, zorgen dat we klaar zijn voor PEC Zwolle." Boëtius sluit zich daarbij aan. "Zondag moet er een Feyenoord staan dat wil winnen."

Collectief gefaald

Beide spelers hebben er geen verklaring voor dat Feyenoord de laatste weken zo slecht speelt. "We moeten eerst de beelden bekijken en goed met elkaar praten", houdt Karsdorp zich op de vlakte. Boëtius ontkent dat Feyenoord na een goede serie in maart nonchalant is geworden.

"Ik heb niet het gevoel dat die gemakzucht erin is geslopen. Het leek misschien wel of we tegen Vitesse de wil niet hadden, maar iedereen kan voor zichzelf echt zeggen dat ze alles hebben gegeven. Er werd naar niemand gewezen, we hebben als collectief gefaald."

Karsdorp rekent erop dat Feyenoord het tij tegen PEC kan keren. "Op de trainingen is er helemaal geen onzekerheid. Nu moet het er in de wedstrijden nog uitkomen. We hebben dit seizoen vaker laten zien dat we goed kunnen voetballen. Voor de winterstop speelden we fantastisch, nu is het minder en gaan mensen klagen."

Vervelend

De Rotterdammers moeten zondag op de laatste speeldag AZ en Vitesse achter zich zien te houden. De Alkmaarders hebben evenveel punten, maar een veel minder doelsaldo en de Arnhemmers staan nog twee punten achter. AZ gaat op bezoek bij Excelsior en Vitesse ontvangt FC Utrecht.

"Gelukkig hebben we het nog in eigen hand", zegt Boëtius. "Het is nergens voor nodig om nog play-offs te moeten spelen. Als we derde worden, is het qua stand geen slecht seizoen. Maar als je kijkt naar hoe vaak we verloren hebben, is het best teleurstellend. We hebben goede reeksen gehad en een slechte serie die nu heel verkeerd uitkomt."

Boëtius kreeg van coach Fred Rutten zijn eerste basisplaats sinds 1 maart, al werd hij na ruim een uur wel voor de veertiende keer dit seizoen gewisseld. "Ik had natuurlijk een heel andere draai aan deze wedstrijd willen geven nu ik eindelijk weer in de basis stond. Het is altijd vervelend om gewisseld te worden."