Vitesse heeft maandagavond de strijd om de derde plaats in de eredivisie spannend gehouden door Feyenoord in De Kuip met 4-1 te verslaan.

De Rotterdammers staan door de nederlaag in punten gelijk met AZ, dat een veel minder doelsaldo heeft. Vitesse volgt op plaats vijf met twee punten minder.

Vitesse maakte al voor rust het verschil. Valeri Qazaishvili en Jan-Arie van der Heijden zorgden ervoor dat de bezoekers na ruim een halfuur al met 2-0 voor stonden.

Jens Toornstra deed wat terug namens Feyenoord, maar twee minuten voor het einde van de eerste helft maakte Achenteh de 1-3 in het duel dat door politie-acties van zondag naar maandag werd verplaatst. Zakaria Labyad maakte in blessuretijd de vierde treffer voor Vitesse.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte voor de familie Lodewijks. Keeperstrainer en beloftencoach Patrick Lodewijks verloor onlangs zijn vrouw bij een verkeersongeval. Zowel Feyenoord als Vitesse speelde met rouwbanden.

Geklungel

De ploeg van coach Fred Rutten, die al sprak van een emotionele week, begon zeer matig aan de wedstrijd. Qazaishvili kreeg binnen een kwartier twee enorme kansen. Zijn eerste inzet kreeg hij niet over de reddende doelman Kenneth Vermeer, de tweede vloog wel prachtig in de bovenhoek.

Nadat Karim El Ahmadi een grote kans miste door de bal recht in de handen van keeper Eloy Room te schieten, had Jan-Arie van der Heijden ook twee pogingen nodig om te scoren voor Vitesse. De centrale verdediger kon eerst niet tot een schot komen en profiteerde daarna wel van geklungel in de Feyenoord-defensie.

Pas bij een 2-0 achterstand gooide Feyenoord wat schroom van zich af. Lex Immers stuitte bij een goede inzet uit een corner op Room en Toornstra maakte vlak daarna op knappe wijze de 2-1. De buitenspeler nam een voorzet van Rick Karsdorp goed aan, speelde een verdediger uit en schoot de bal keihard in de kruising.

Het trouwe publiek in De Kuip ging nog meer achter het team staan, maar vijf minuten later was het al 1-3. Labyad schoot een vrije trap op de vuisten van de weifelende Vermeer, die de bal precies voor de voeten van Achenteh stompte. De linksback twijfelde geen moment en haalde verwoestend en doeltreffend uit.

Pijnlijk

In de tweede helft probeerde Feyenoord de achterstand om te buigen, maar het elftal miste zichtbaar vertrouwen na de matige resultaten van de laatste weken. De ploeg van de vertrekkende Rutten pakte voor het treffen met Vitesse slechts twee punten uit drie duels. In de tweede helft werd pijnlijk duidelijk dat Feyenoord ver verwijderd is van het niveau van eerder in het seizoen.

Alleen Sven van Beek kreeg nog een kans, maar de verdediger maaide half over de bal. Colin Kazim-Richards leek vlak voor het einde de spanning nog terug te brengen. De spits kopte van dichtbij binnen, maar arbiter Björn Kuipers keurde het doelpunt op advies van zijn assistent af. De Engelse Turk had zijn tegenstander Van der Heijden vlak voor zijn inzet weggeduwd.

Toornstra raakte even later nog de paal, maar verder kwam Feyenoord niet. Vitesse kwam zelfs nog op 4-1 via Labyad, die probleemloos door de defensie van de opponent heen kon lopen. De Arnhemmers hadden in de tweede helft al vaker kunnen profiteren van de ruimte die Feyenoord hen bood. De ploeg van coach Peter Bosz leek het wel welletjes te vinden.

Feyenoord heeft volgende week nog een kans om de derde plek en daarmee een rechtstreeks ticket voor de voorronde van de Europa League veilig te stellen. Dan moet de kwakkelende formatie van Rutten winnen bij PEC Zwolle. Concurrenten AZ (uit tegen Excelsior) en Vitesse (thuis tegen FC Utrecht) azen achter Feyenoord op het ontlopen van de play-offs.