Schalke 04 heeft Kevin-Prince Boateng en Sidney Sam met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld, zo maakt de club uit Gelsenkirchen maandag bekend. Middenvelder Marco Höger is tot zaterdag geschorst.

"De vertrouwensband met Boateng en Sam is verbroken", legde manager Horst Heldt van Schalke maandag uit bij Sky. "Bij Höger twijfelen we aan zijn loyaliteit jegens de club."

Na de 2-0 nederlaag tegen 1. FC Köln van afgelopen weekeinde kondigde Heldt al maatregelen aan tegen enkele spelers.

"Ik kan dit niet meer aanzien. We zullen zien wie nog bereid is alles te geven voor deze club", foeterde de bestuurder toen.

De 28-jarige Boateng speelt sinds de zomer van 2013 bij Schalke, dat hem destijds van tien miljoen euro overnam van AC Milan. 

Het is niet de eerste keer dat de middenvelder in opspraak raakt. Boateng werd vorig jaar na twee WK-duels uit de Ghanese selectie gezet omdat hij de bondscoach zou hebben beledigd.

Zesde plaats

Aanvaller Sam (27) komt sinds medio 2014 uit voor Schalke na een verblijf bij Hamburger SV en Bayer Leverkusen. De 25-jarige Höger, die voor het seizoen 2011/2012 overkwam van Alemannia Aachen, kwam dit seizoen in 25 Bundesliga-duels in actie voor 'Die Knappen'.

Met nog twee duels te gaan bezet de club van Klaas-Jan Huntelaar de zesde plaats in de Bundesliga. Aan het einde van de rit leidt deze plek tot Europa League-deelname.

Na de nederlaag bij 1. FC Köln staat de zesde plaats van Schalke op de tocht.