Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen vond het na het 2-2 gelijkspel bij FC Utrecht dik verdiend dat zijn ploeg zich eindelijk definitief gehandhaafd heeft in de eredivisie.

De Rotterdamse club kwam met 1-0 achter, maar sleepte er uiteindelijk een 2-2 gelijkspel uit in de Galgenwaard. Door de nederlaag van NAC bij AZ speelt Excelsior ook volgend jaar op het hoogste niveau.

"De wedstrijd paste in het beeld van dit jaar. We kwamen goed terug, een topprestatie van de hele ploeg", aldus Dijkhuizen tegenover RTV Rijmond.

De trainer was niet te spreken over het spel van zijn ploeg in het grootste deel van de wedstrijd. "We waren in de eerste helft heel slecht. Vooral aan de bal was het dramatisch. We verloren ieder duel en schoten de ballen gewoon weg. Daar was ik vrij boos over in de rust."

"In de tweede helft vond ik het nog niet geweldig. Nadat we 1-0 achter kwamen ging het beter. De invallers gaven ons het juiste zetje. Jordan Botaka, Cedric Badjeck en Daryl van Mieghem vielen erg goed in."

Geluk

Excelsior had de laatste weken al een paar kansen op definitieve handhaving verprutst. Daardoor was Dijkhuizen er ook na de voorsprong niet gerust op. "FC Utrecht is een goede ploeg met een uitstekende spits. Je ziet dat ze ook nog een vrije trap erin schieten. We hadden ook nog een penalty tegen kunnen hebben, toen hadden we nog even geluk."

"Ik ben wel blij dat we op het eigen kracht gered hebben.  Ik schrok wel toen ik hoorde dat NAC op voorsprong stond bij AZ. Daarna viel opeens alles onze kant op. Het zat wekenlang niet mee en nu opeens wel, geweldig.”

Tevreden

De oud-spits hield zijn spelers tijdens de wedstrijd zo veel mogelijk op de hoogte van de tussenstand bij AZ-NAC. “Ik probeerde mijn spelers wel duidelijk te maken dat NAC tegen het einde van de wedstrijd met 3-2 achterstond en ze dus geen risico meer hoefden te nemen."

Dijkhuizen kijkt erg tevreden terug op het seizoen. "Het is echt een teamprestatie geweest dit seizoen. De interactie tussen de spelers en de staf was zeer goed en het beleid van de club is zeer duidelijk. Het klopt gewoon hoe we het voor elkaar hebben."