Excelsior heeft zich zondag gehandhaafd in de eredivisie. De Rotterdamse club speelde met 2-2 gelijk bij FC Utrecht en ontloopt de nacompetitie omdat NAC Breda met 3-2 onderuit ging bij AZ.

Het verschil tussen beide ploegen is daardoor vier punten met nog één duel te gaan. 

NAC gaat nu samen met Go Ahead Eagles in de nacompetitie proberen om degradatie te voorkomen. Go Ahead Eagles kwam thuis tegen sc Heerenveen niet verder dan 1-1 en staat daardoor op een onoverbrugbare achterstand van vijf punten op de Rotterdamse club.

Excelsior leek lange tijd niet op een punt te kunnen rekenen in Utrecht. De thuisploeg was beter en verzuimde na tien minuten op voorsprong te komen. Oog in oog met Excelsior-keeper Coutinho kreeg Yasine Ayoub de bal naast het doel.

In de tweede helft kwam het sterkere FC Utrecht toch op voorsprong. Sander Fischer beging een overtreding op Ayoub in het strafschopgebied, waarna de Fransman Sebastien Haller namens Utrecht de penalty benutte.

Tegen de verhouding in draaide Excelsior-aanvaller Tom van Weert de wedstrijd daarna volledig om. Eerst maakte hij de gelijkmaker met een schuiver en vervolgens schoot hij op aangeven van Daryl van Mieghem de 2-1 binnen.

Danny Verbeek tekende zes minuten voor tijd uit een vrije trap voor de gelijkmaker namens FC Utrecht.

AZ-NAC

AZ boekte een moeizame 3-2 overwinning op NAC en houdt daardoor uitzicht op de derde plaats, die plaatsing betekent voor de voorronde van de Europa League. 

AZ-aanvaller Steven Berghuis bracht zijn ploeg in de twaalfde minuut op voorsprong met een schot van buiten het strafschopgebied. NAC-doelman Jelle Ten Rouwelaar had geen antwoord.

Op aangeven van Mats Seuntjes schoot Jeffrey Sarpong de ploeg uit Breda in de 34e minuut weer op gelijke hoogte. Met een hard schot liet hij AZ-keeper Esteban kansloos.

Vier minuten later profiteerde Adnane Tighadouini van een niet goed verwerkte corner door de AZ-verdediging. De NAC-aanvaller tikte beheerst de 2-1 in de hoek. Hij werd daarmee de eerste NAC-speler sinds het seizoen 2008/2009 die twaalf doelpunten maakt in één seizoen.

In de tweede helft kopte invaller Robert Mühren zeven minuten voor tijd de gelijkmaker binnen voor AZ. Aron Johansson was zes minuten later verantwoordelijk voor de winnende treffer voor de thuisploeg.

Go Ahead-sc Heerenveen

Go Ahead Eagles kwam zondag niet verder dan 1-1 tegen sc Heerenveen en daarmee vervloog ook het laatste sprankje hoop op rechtstreekse handhaving. 

De thuisclub was na acht minuten heel dicht bij een doelpunt met een vrije trap van Jop van der Linden, op dertig meter van het Friese doel. Het schot van de verdediger ketste via de lat en de doellijn nogmaals op de lat, maar ging er niet in.

Go Ahead-aanvoerder Marnix Kolder moest al vroeg naar de kant met een blessure. Dat gold ook voor Heerenveen-aanvaller Mark Uth. De Duitse topschutter werd vervangen door Henk Veerman.

De invaller kreeg kort na rust een grote kans, maar stuitte op Cummins. Heerenveen, dat in de play-offs op jacht gaat naar een Europees ticket, kwam vlak voor tijd op voorsprong via Lerin Duarte. Wesley Verhoek trok de stand in de laatste minuut echter gelijk: 1-1.