Edgar Davids vindt dat Johan Cruijff de aangewezen persoon is om de problemen binnen de organisatie van Ajax op te lossen.

"Waarom? Omdat hij de enige is die de power heeft", liet Davids zondag in het programma De Tafel van Kees weten.

Onlangs werd bekend dat hoofd opleidingen Wim Jonk niet meer vergadert met de overige leden van het technisch hart, waarin verder trainer Frank de Boer, directeur voetbalzaken Marc Overmars en assistent-trainer Dennis Bergkamp zitten.

Het technisch hart zou na een voor Ajax teleurstellend verlopen seizoen enkele spelers van buitenaf willen aantrekken, terwijl Jonk pleit voor spelers uit de eigen jeugdopleiding.

Volgens Davids moet iedereen echter in het belang van de club denken. "Toen ik commissaris, was moest ik ook dingen doen die ik liever niet deed. Ik heb een gesprek gehad met Marco van Basten (de huidige assistent-trainer van AZ was destijds in beeld als directeur bij Ajax, red.), dat is ook niet mijn beste vriend."

"Daar stap je overheen. Ajax is de club. Soms moet je over dingen heen stappen omdat je het beste wil voor Ajax. Dan moet je professioneel zijn. Het gaat dan niet om mijn persoonlijke mening, het gaat om Ajax."

Haantjesgedrag

Davids heeft het gevoel dat er een aantal mensen bij Ajax voor zichzelf zit. "Soms hebben mensen een heel groot ego, dan krijg je haantjesgedrag. Ik vraag me weleens af: gaat het om Ajax of gaat het om eigenbelang?"

"Ze roepen wel dat ze er voor de club zitten, maar dat is niet zo. Ze zitten er voor zichzelf. Ze kunnen mensen stront in de ogen gooien, maar ze zitten er echt voor zichzelf. Die moeten gewoon weg. Ajax heeft daar geen baat bij."

Davids vertrok in 2012 na een kort dienstverband uit de raad van commissarissen. De oud-speler van de Amsterdammers botste met medecommissaris Cruijff over de aanstelling van Louis van Gaal als algemeen directeur. "Ik heb daarna geen contact meer gehad met Cruijff. Dat wil ik niet en ik zie het nut er niet van in."