Trainer Frank de Boer denkt dat Rafael van der Vaart van grote waarde kan zijn voor Ajax, mocht de middenvelder openstaan voor een terugkeer in Amsterdam.

"Ik twijfel absoluut niet over zijn motivatie. Ondanks zijn tumultueze privé-leven was hij altijd gefocust op voetbal. Het is een op en top prof", aldus De Boer zaterdag tegen AT5

"Wij willen hem heel graag, maar het gaat er ook om hoe hij de toekomst voor zich ziet. Hij moet zelf ook graag willen. Ik begrijp dat hij niet direct ja zegt, maar we hebben hem wel een ultimatum gesteld."

De Boer hoopt dat hij de 32-jarige middenvelder naar de Arena kan lokken met het EK 2016 in het vooruitzicht. Door speeltijd bij Ajax kan hij zich weer in de kijker spelen bij bondscoach Guus Hiddink.

"Ik wilde in 2004 ook dolgraag mee naar het EK. Daarom ben ik toen naar Glasgow Rangers vertrokken en heb ik voor 20.000 euro in een halfjaar gevoetbald. Het ging mij er om dat ik fit genoeg was om geselecteerd te worden."

Nummer 10

De Boer polste Van der Vaart vorig seizoen ook al om terug te keren bij Ajax, maar de coach had toen een rol als spits voor ogen voor de speler van Hamburger SV. Dat ligt nu anders.

"We willen komend seizoen misschien af en toe met een '10' gaan spelen. Hij kan prima uit de voeten als schaduwspits, maar ook als middenvelder of valse buitenspeler. Daar is hij fit genoeg voor."

Ajax versterkte zich voor komend seizoen al met een nieuwe middenvelder in de persoon van Nemanja Gudelj. Ook voor andere posities is de onttroonde landskampioen druk aan het zoeken.

"We willen alle posities dubbel bezet hebben. We kijken bijvoorbeeld naar een echte rechtsbuiten als concurrent van Anwar El Ghazi. Maar we houden ook rekening met de jeugd. Ik hoef, naast Van der Vaart, in ieder geval niet nog een ervaren kracht."