Algemeen directeur Ferry de Haan van Excelsior ziet een eventueel ticket voor de voorrondes van de Europa League als een "unieke kans".

Nederland kreeg vrijdag van de UEFA op basis van de Fair Play-ranking een extra plaats voor de voorrondes van het tweede Europese toernooi toegewezen. Excelsior en Go Ahead Eagles staan er momenteel het beste voor op de nationale ranglijst.

Nummer één FC Twente heeft namelijk al aangegeven dat het afziet van eventueel Europees voetbal. PSV, NEC en Ajax komen vanwege uiteenlopende redenen niet in aanmerking voor het ticket.

"Europees voetbal spelen zou een unieke ervaring zijn", zegt De Haan vrijdag tegen RTV Rijnmond. "Maar het heeft ook nadelen, zoals extra hoge kosten als je bijvoorbeeld tegen een club uit Azerbeidzjan loot."

"Bovendien zou dat een flinke omschakeling van onze voorbereiding op het nieuwe seizoen betekenen", doelt het bestuurslid op de speeldata van 2 en 9 juli. "Dat is vijf dagen nadat wij eigenlijk met de voorbereiding willen beginnen."

"Er zijn echter nog twee wedstrijden te gaan en de verschillen tussen de clubs in die ranking zijn heel klein", doelt De Haan op het feit dat Go Ahead hetzelfde puntenaantal als Excelsior heeft (7,95). "Laten we eerst maar zorgen dat we degradatie ontlopen, dan gaan we daarna hierover nadenken."

Go Ahead

Met hetzelfde puntengemiddelde maakt ook Go Ahead kans op het ticket voor de voorrondes van de Europa League. De club uit Deventer stelt dat het vol zou gaan voor een eventueel Europees avontuur.

De club beschikt echter nog niet over een UEFA-licentie, maar maakt in een statement duidelijk dat het zich daar momenteel samen met de KNVB over buigt. Mocht de club er met de bond uit komen, moet de UEFA ook nog toestemming geven voor een licentie.

Indien Go Ahead uitkomt in de voorrondes, zal het uitwijken naar een ander stadion vanwege de verbouwing van de Aderlaarshorst. Op dit moment wordt bekeken naar welk onderkomen dan wordt uitgeweken.

Dijkhuizen

Voordat Excelsior denkt aan een eventueel Europees avontuur wil de club eerst degradatie ontlopen. De Kralingers hebben in een voor hun gunstig geval zondag geen punten nodig op bezoek bij FC Utrecht.

Excelsior lijkt veilig als NAC Breda zondag op bezoek bij AZ verliest. Trainer Marinus Dijkhuizen wil echter niet op dat scenario gokken. "De druk ligt volledig bij NAC, maar het mooiste zou zijn als we het zelf kunnen beslissen", liet hij weten op de website van zijn club.

Excelsior (15e) is vooral met nummer zestien NAC Breda verwikkeld in de strijd om uit de nacompetitie te blijven. Go Ahead Eagles (17e) lijkt bijna zeker van de play-offs.

Excelsior moet het tegen FC Utrecht doen zonder de geblesseerden Luigi Bruins, Alessandro Damen en Kevin Vermeulen. Het duel begint om 14.30 uur en staat onder leiding van Richard Liesveld, die afgelopen zondag de bekerfinale floot.