Het noodlijdende FC Twente maakt geen gebruik van de mogelijkheid om volgend seizoen alsnog Europees voetbal te spelen.

De UEFA gaf Nederland vrijdag een extra plaats in de Europa League als beloning voor het winnen van het Europese Fair Play-klassement.

In de laatste nationale tussenstand staat Twente bovenaan, maar de nummer twaalf van de eredivisie ziet vanwege de huidige financiële problemen af van Europees voetbal.

''Een moeilijke maar weloverwogen beslissing'', zegt de club in een verklaring op de website. ''De kans op een licentie is zeer klein."

"Daarnaast maken we na een aanvraag kans op boetes en zelfs Europese uitsluiting voor meerdere jaren. Dat risico kunnen we niet nemen."

Door de weigering van Twente schuift de plaats door naar de volgende eredivisieclub in de Fair Play-ranglijst die niet op een andere manier al Europees voetbal heeft afgedwongen. Excelsior en Go Ahead Eagles maken op dit moment de meeste kans op het extra Europese ticket voor Nederland.

Trainer Alfred Schreuder baalt van de noodgedwongen beslissing. "Sportief is het heel teleurstellend om niet mee te doen in Europa. Voor de spelers is het echt zonde, het zou een goede ontwikkeling voor het team zijn geweest om deze Europese wedstrijden te spelen."

Plan van aanpak

Twente is ondertussen druk bezig met een bezuinigingsoperatie om de kosten omlaag te krijgen. "Het afscheid nemen van vaste medewerkers was een zeer vervelend proces en erg ingrijpend voor degenen die het betreft, maar we zouden het niet hebben gedaan als het niet noodzakelijk zou zijn geweest."

De club is na het afhaken van hoofdsponsor XXImo voor volgend seizoen met nieuwe partners in gesprek: "Het zijn aansprekende regionale partijen met internationale uitstraling en ambitie. Het is mooi dat deze bedrijven juist nu opstaan."

Over de zoektocht naar een nieuwe technisch directeur zegt Twente zich te oriënteren en geen overhaaste beslissingen te willen nemen. "Toch is al te lang wachten ook geen optie, want de nieuwe technische man heeft de belangrijkste stem als het bijvoorbeeld gaat om de samenstelling van de selectie voor komend seizoen."

De hervormingen binnen het bestuur zijn ook in volle gang. Hennie ten Hag, één van de bestuursleden die uithaalde naar de vertrokken voorzitter Joop Munsterman, zal na dertien jaar overstappen naar het stichtingsbestuur terwijl, zoals eerder bekend werd, Ton Heerts toetreedt tot de raad van commissarissen.

Om de financiële malaise een halt toe te roepen nadat Twente al zes punten aftrek kreeg van de KNVB is vorige maand een nieuw plan van aanpak ingediend. "Het nieuwe plan moet ons meer lucht geven; we trekken in dat plan twee seizoenen uit voor het herstel. Hopelijk krijgen we hier op korte termijn duidelijkheid over van de licentiecommissie."

Concessies

Twente heeft met de gemeente Enschede al overeenstemming bereikt over uitstel van betaling en is naar eigen zeggen ook dichtbij een akkoord met banken en particuliere financiers. "Het is fijn te merken dat de gemeente, de banken en de particuliere financiers bereid zijn met ons mee te denken. Ook dat geeft ons wat meer lucht."

De directie en raad van commissarissen juichen het daarnaast toe dat het afgestoten vrouwenvoetbal is ondergebracht in een stichting waardoor de kampioen van de eredivisie voor vrouwen blijft voortbestaan. Twente besluit de uitleg van het financiële herstel met een voornemen.

"Hoewel we financieel voor grote uitdagingen staan, concessies hebben gedaan en nog zullen moeten doen binnen het voetbalbedrijf, moeten we niet onze sportieve ambities uit het oog verliezen. Clubs als Ajax, PSV en Feyenoord; daar moeten we ons niet mee vergelijken, maar dat neemt niet weg dat we in de eredivisie nog steeds een grote club zijn."

"Daarbij hebben we gezien dat onze jeugdspelers steeds meer de aansluiting hebben gevonden bij de eerste selectie of zelfs al hun debuut in de hoofdmacht hebben gemaakt. Kortom, we gaan met vertrouwen de toekomst in. Zeker als we de handen ineen slaan. Supporters, sponsoren, medewerkers en vrijwilligers: samen moeten we keihard blijven werken aan het herstel van onze mooie club."

De supporters maakten bij de laatste thuiswedstrijd tegen AZ (2-0 verlies) duidelijk het niet eens te zijn met het beleid van de club om trainer Alfred Schreuder te laten aanblijven. Een groep fans wilde verhaal halen bij het bestuur en de ME moest er aan te pas komen om de orde te herstellen.