Feyenoord kan maandagavond in de belangrijke thuiswedstrijd tegen Vitesse weer beschikken over Terence Kongolo.

De verdediger miste twaalf dagen geleden het uitduel met FC Groningen (1-1) door een liesblessure, maar trainde vrijdag weer mee met de groep.

Feyenoord-trainer Fred Rutten kan daardoor beschikken over zijn volledige selectie, op de geschorste Khalid Boulahrouz na.

De Rotterdammers verdedigen op de ranglijst een voorsprong van vier punten op Vitesse in de strijd om de derde plek, die rechtstreeks voorronde Europa League betekent. AZ staat nog tussen beide clubs in op plek vier met drie punten achterstand op de Rotterdammers. De Alkmaarders spelen zondag tegen NAC Breda.

"Ik zie op de trainingen een groep die wil winnen", aldus Rutten op de website van Feyenoord. "Helaas bleek de afgelopen weken dat de wedstrijden niet correspondeerden met de trainingen, maar maandag gaat het om een finale. Ik heb er vertrouwen in dat we er dan zullen staan."

Emotioneel

De wedstrijd tegen Vitesse zou aanvankelijk zondagmiddag worden gespeeld. Als gevolg van werkonderbrekingen van de politie werd het duel verplaatst.

"Dat is niet lastig voor ons", zegt Rutten. "Ik heb het vaker meegemaakt dat een wedstrijd op het laatste moment verplaatst werd."

Feyenoord kende zware weken door het plotselinge overlijden van de vrouw van keeperstrainer en beloftencoach Patrick Lodewijks, die tot het einde van het seizoen ontbreekt.

"Iedereen beleeft en verwerkt zoiets op zijn eigen manier. Die dagen waren ontzettend emotioneel", aldus Rutten, die woensdag met de hele selectie aanwezig was bij de uitvaart.

Leerdam

Vitesse moet het in De Kuip stellen zonder oud-Feyenoorder Kelvin Leerdam, die niet hersteld is van een blessure. Marko Vejinovic zit een schorsing uit.

Trainer Peter Bosz van de Arnhemmers kijkt uit naar het duel. "Om in De Kuip een goed resultaat neer te zetten, moeten wij een hoog niveau halen."

"In Amsterdam en in Eindhoven hebben wij gedomineerd. Waarom in Rotterdam niet? Ik denk wel dat Fred Rutten het anders gaat doen dan De Boer en Cocu dat deden. Ik verwacht dat zij eerder druk gaan zetten. Daar moeten wij ons op voorbereiden."

"Net als bij de thuiswedstrijd tegen Feyenoord verwacht ik een interessant duel. In Gelredome was het een écht duel met strijd en passie. Ondanks de uitslag van 0-0 was het een wedstrijd in een hoog tempo en van een hoog niveau."

AZ

John van den Brom, die zondag met AZ thuis speelt tegen NAC Breda, maakt zich niet druk om het verschuiven van Feyenoord-Vitesse. ''Uiteraard speel ik liever gelijktijdig in de laatste speelrondes, maar ik heb daar geen invloed op."

De trainer mist zondag alleen middenvelder Nemanja Gudelj, die vorige week twee gele kaarten pakte in de uitwedstrijd tegen FC Twente en afgelopen woensdag zijn overstap naar Ajax bekendmaakte. Thom Haye vervangt hem.

''Thom kan die positie prima invullen omdat hij goed is in de kleine ruimte en het spel kan verplaatsen'', zei Van den Brom. De coach zag verder geen reden zijn elftal te wijzigen na de uitzege op FC Twente (2-0) en de thuisoverwinning op ADO Den Haag (3-1).

NAC speelt voor de laatste kans op lijfsbehoud in de eredivisie zonder nacompetitie te hoeven spelen. De ploeg van coach Robert Maaskant staat momenteel drie punten achter de veilige vijftiende plaats van Excelsior, maar heeft ook een veel slechter doelsaldo dan de Kralingers (-17). Excelsior kan NAC al tot nacompetitie veroordelen als het zondag op de voorlaatste speeldag wint bij FC Utrecht, dat nergens meer om speelt.

De Brabanders moeten het in Alkmaar mogelijk stellen zonder middenvelder Divine Naah. De 19-jarige Ghanees trainde vanwege buikspierklachten niet de volledige week mee. Of hij zondag kan spelen wordt dit weekend beslist.