Nederland mag volgend seizoen een extra team voor de Europa League inschrijven op basis van het Fair Play-klassement.

Dat meldt de UEFA vrijdag. Ook Ierland en Engeland krijgen een extra ticket. Nederland is als eerste geëindigd op de Fair Play-ranking, met een score van 8,151. De ranglijst is opgesteld op basis van duels van 1 mei 2014 tot 30 april 2015.

Het betreft een ticket voor de eerste voorronde van de Europa League, die op 2 en 9 juli op het programma staat. De loting is op 22 juni.

De club die in Nederland het Fair Play-klassement wint, mag Europa in. Als deze club al geplaatst is voor Europees voetbal, gaat het ticket naar de nummer twee van de Fair Play-ranking.

Mocht ook deze club al zeker zijn van 'Europa', dan grijpt de nationale nummer drie het Europese startbewijs. Zelfs clubs die degraderen naar het tweede niveau maken kans op basis van de Fair Play-rangschikking Europa in te gaan.

Als de club die het Fair Play-ticket krijgt toegekend aan de play-offs om Europees voetbal meedoet, wordt pas na de play-offs duidelijk hoe de tickets precies worden verdeeld.

De winnaar van de play-offs hoeft immers pas in de derde kwalificatieronde in te stromen en verdient dus een 'waardevoller' ticket.

Geen FC Twente

Op de actuele nationale Fair Play-ranking bezet FC Twente de eerste plaats, voor PSV, Jupiler League-kampioen NEC, Ajax, Excelsior en Go Ahead Eagles.

FC Twente maakt geen gebruik van de mogelijkheid om deel te nemen aan de Europa League. De Tukkers voeren momenteel een grote bezuinigingsoperatie door.

Twente vreest dat het vanwege de financiële problemen geen Europese licentie krijgt. Als die wel wordt aangevraagd, dreigen boetes van de UEFA en in de toekomst zelfs Europese uitsluiting.

NEC valt weg doordat alleen eredivisieclubs aanspraak maken op het ticket.

Vier deelnemers

Door het extra Europese ticket heeft Nederland volgend seizoen minimaal vier clubs in de Europa League. KNVB-bekerwinnaar FC Groningen wordt rechtstreeks toegelaten tot de groepsfase. De nummer drie van de eredivisie en de winnaar van de play-offs beginnen in de voorrondes.

Mocht Ajax, dat zeker is van de tweede plaats in de eredivisie, niet door de Champions League-voorronde komen dan schuiven de Amsterdammers als vijfde Nederlandse club door naar de Europa League. 

In 2012 kreeg Nederland al een extra Europa League-ticket op basis van de Fair Play-lijst. FC Twente nam deze plaats toen wel in en haalde zelfs de groepsfase na een succesvol verloop van de voorrondes.