Ajax heeft Rafael van der Vaart een contractvoorstel gedaan. De 32-jarige middenvelder kan een verbintenis tot medio 2016 ondertekenen in Amsterdam.

Dat bericht De Telegraaf. Eerder meldde Van der Vaarts zaakwaarnemer Robert Geerlings al dat een terugkeer naar Ajax een serieuze optie is voor de 109-voudig international.

De middenvelder zal waarschijnlijk pas na de ontknoping in de Bundesliga de knoop doorhakken. Met Hamburger SV is Van der Vaart, net als afgelopen seizoen, verwikkeld in een degradatiestrijd.

Met drie speelrondes te gaan staat de Noord-Duitse club op de veertiende plaats, met slechts één punt meer dan nummer zeventien Hannover 96. De nummer zeventien en achttien degraderen rechtstreeks, de nummer zestien speelt een play-off. De laatste speelronde van de Bundesliga is op 23 mei.

Van der Vaart, die in het bezit is van een aflopend contract en dus een transfervrije status heeft, speelde eerder tussen 2000 en 2005 in het eerste elftal van Ajax. In dienst van de Amsterdammers won hij onder meer tweemaal de landstitel en één keer de KNVB-beker.

Na zijn periode bij Ajax kwam Van der Vaart uit voor Hamburger SV (2005-2008), Real Madrid (2008-2010), Tottenham Hotspur (2010-2012) en opnieuw Hamburger SV (sinds 2012).