Sevilla heeft donderdag tegen Fiorentina goede zaken gedaan in de strijd om een plek in de finale van de Europa League. De titelverdediger won het heenduel in de halve finale met liefst 3-0. Napoli speelde gelijk tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk: 1-1.

Aleix Vidal kwam twee keer tot scoren namens Sevilla, waarna Kevin Gameiro het derde doelpunt maakte.

De return is volgende week in Florence. Mocht Sevilla daar standhouden, plaatsen de Spanjaarden zich voor de vierde keer voor de finale van het tweede Europese bekertoernooi. 

De vorige drie keer mocht Sevilla de beker vervolgens ook omhoog houden. In 2006 en 2007 won de ploeg de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League. Vorig jaar werd Benfica na strafschoppen verslagen.

Fiorentina was zeker niet kansloos in het stadion Ramón Sánchez Pizjuan. Al na vijf minuten had Mario Gomez kunnen scoren, maar de Duitser schoot vrij voor doelman Sergio Rico net over.

Vervolgens kwam Sevilla op fraaie wijze op 1-0. Spits Carlos Bacca behield in het drukke strafschopgebied het overzicht en bediende de mee opgekomen rechtsback Vidal. Die plaatste de bal keurig in de verre hoek.

Dat het een minuut later geen 1-1 stond mocht Matías Fernández zich aanrekenen. De Chileen schoot van dichtbij voor een vrijwel leeg doel naast. Ook Mohamed Salah kwam even later niet tot scoren.

Sevilla, dat in de groepsfase nog als tweede eindigde achter Feyenoord, had minder kansen nodig om te scoren. Vlak na rust vergrootte Vidal de voorsprong naar 2-0. De Spanjaard stoomde opnieuw op aan de rechterkant, zag hoe doelman Neto in zijn schijnbeweging trapte en schoof de bal eenvoudig in de korte hoek.

Een kwartier voor tijd maakte de net ingevallen Gameiro de opdracht voor Fiorentina nog wat moeilijker. De Fransman veranderde een geplaatst schot van opnieuw Vidal dusdanig van richting dat doelman Neto voor de derde keer geslagen was (3-0). De Spanjaarden kwamen vervolgens niet meer in de problemen.

Napoli-Dnjepr

Napoli heeft zichzelf donderdagavond tekortgedaan. De Italianen waren veel sterker dan Dnjepr, maar verzuimde het surplus aan techniek in de stand tot uitdrukking te brengen: 1-1.

David López opende kort na de rust de score voor de thuisploeg. Invaller Jevhen Selezniov maakte met zijn eerste balcontact in de 81e minuut verrassend gelijk. Dat deed hij in een duidelijke buitenspelpositie, die de arbitrage niet bestrafte.

Dnjepr haalde in Europees verband de laatste vier nog nooit. Napoli won in 1989 de UEFA Cup en bereikte sindsdien nooit meer de halve finales op het Europese toneel.

Met onder anderen Dries Mertens (ex-PSV) op de bank was Napoli vanaf de aftrap de betere ploeg. De thuisclub, zonder de geblesseerde Jonathan de Guzman, had tegen het defensief ingestelde Dnjepr een flink overwicht, maar had moeite om tot uitgespeelde kansen te komen.

De Oekraïense ploeg, die eerder in het toernooi Ajax uitschakelde, loerde voornamelijk op de counter, maar kon in de eerste helft evenmin echt gevaarlijk worden.

Napoli kwam getergd uit de kleedkamer voor de tweede helft. Een doelpoging van Marek Hamsik kon Dnjepr nog verijdelen. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte de Spanjaard David López raak, 1-0.

Napoli leek daarna door te drukken, maar met name Gonzalo Higuaín toonde in het strafschopgebied van Dnjepr veel te weinig scherpte. Selezniov zorgde in Stadio San Paolo voor een stevige kater bij het thuispubliek: 1-1.