De Profliga LFP, vertegenwoordiger van de profclubs uit de twee hoogste divisies in Spanje, neemt juridische stappen om te voorkomen dat competitieduels voor onbepaalde tijd worden uitgesteld.

De Spaanse voetbalbond RFEF wil het voetbal vanaf 16 mei stilleggen in een conflict met de overheid over de verdeling van tv-gelden.

Het voornemen bedreigt de laatste twee speelrondes in de Primera Division, de laatste vijf rondes in de Segunda Division en de finale om de Copa del Rey tussen FC Barcelona en Athletic Bilbao op 30 mei.

"Als de overheid toegeeft aan deze chantage doen we een stap terug in de ontwikkeling van het Spaanse voetbal", zei LFP-voorzitter Javier Tebas donderdag.

"De schade zou verschrikkelijk en wijdverspreid zijn. Zelfs in China maken ze zich zorgen over de gevolgen voor sponsoren."

De tv-rechten worden nu per club verkocht, waardoor de topclubs het meeste geld krijgen en de sportieve verschillen enorm zijn.

Aan die in Europa uitzonderlijke situatie wil de bond een einde maken door de rechten per competitie te verkopen. Dat zou betekenen dat topclubs als Real Madrid en FC Barcelona in verhouding minder geld krijgen dan nu het geval is.