Een mogelijk kort geding tegen het verbod van burgemeester Ahmed Aboutaleb van de wedstrijd Feyenoord - Vitesse zondag in De Kuip gaat niet door. 

Beide clubs en de belangenorganisatie Eredivisie CV zien er na bij nader inzien van af.

Volgens deze drie betrokken partijen, die in de afgelopen uren diverse juristen hebben geraadpleegd, is de kans op een positieve uitspraak zo goed als nihil. De clubs wilden eventueel via de rechtbank gedaan krijgen dat het duel gewoon op zondag in Rotterdam afgewerkt zou kunnen worden.

Het verboden duel wordt nu mogelijk verschoven naar maandag 11 mei, met een aanvangstijd van 20.00 uur. Een definitief besluit hierover wordt in overleg met de gemeente uiterlijk vrijdag genomen.

Financiële schade

Feyenoord, Vitesse en de ECV overwogen een gang naar de rechter, omdat zij sterk het gevoel hebben dat zij worden gebruikt om conflicten te beslechten waar zij part noch deel aan hebben.

Het was de bedoeling om het kort geding aan te spannen tegen de politievakbonden, die voor zondag werkonderbrekingen voor en tijdens de wedstrijd in De Kuip hebben aangekondigd. Wegens de geplande acties van de politie besloot Aboutaleb de wedstrijd te verbieden, omdat hij de veiligheidsrisico's te groot achtte.

Feyenoord wil alle financiële schade die de club door het uitstel van de wedstrijd lijdt, gaan verhalen op de politiebonden. Bij Vitesse hebben ruim vijfhonderd fans een kaartje gekocht voor het uitduel.

KNVB

De KNVB meldde donderdag in een eigen verklaring dat het eist dat de competitiewedstrijd voor de laatste speelronde in de eredivisie (zondag 17 mei) wordt gespeeld, en dat het daarover in overleg was met Vitesse en Feyenoord.

De voetbalbond wil dat de clubs en de lokale autoriteiten voor vrijdag 17.00 uur duidelijkheid verschaffen over een nieuwe speeldatum.

Daarbij moet rekening worden gehouden met het feit dat alle clubs voor de laatste speelronde van volgende week zondag evenveel duels gespeeld moeten hebben, met de Europese wedstrijden van volgende week en de contractuele afspraken met de tv-zenders.

Onwenselijk

De KNVB spreekt van een "sportief onwenselijke situatie". De voetbalbond "blijft teleurgesteld dat clubs, spelers en fans de dupe worden van een cao-conflict tussen politie en Ministerie van Veiligheid en Justitie".

De KNVB wil alle wedstrijden in de laatste twee speelrondes ook het liefste tegelijkertijd laten beginnen, om in de slotfase een zo eerlijk mogelijk competitieverloop te krijgen.

Volgende week zondag eindigt de eredivisie met negen wedstrijden die allemaal om 14.30 uur beginnen.

Feyenoord en Vitesse strijden met AZ om de derde plaats van de eredivisie, die recht geeft op een ticket voor de Europa League. AZ, dat drie punten minder heeft dan Feyenoord en twee meer dan Vitesse, speelt zondag tegen NAC Breda.