PSV en Manchester United hebben een akkoord bereikt over de transfer van Memphis Depay naar de Engelse topclub, zo bevestigen beide clubs.

Zelf is Depay ook al tot overeenstemming gekomen met United. Wel moet hij nog een medische keuring ondergaan op Old Trafford.

Depay (21) stond ook in de belangstelling van Paris Saint-Germain en Liverpool. De buitenspeler verlengde afgelopen zomer zijn contract bij de Eindhovenaren tot halverwege 2018.

Met de overgang naar United is 27,5 miljoen euro gemoeid, zo meldt VI. Via bonussen kan dit bedrag nog oplopen tot maximaal 32 miljoen euro.

Mogelijk wordt Depay de voetballer die voor de hoogste transfersom een Nederlandse voor een buitenlandse club verruilt. Momenteel heeft Ruud van Nistelrooij dit record in handen. Manchester United nam de spits in 2001 voor omgerekend 30,5 miljoen euro over van PSV.

"We zijn heel erg trots op deze aanstaande transfer, die in een grote stroomversnelling is gekomen”, aldus technisch manager Marcel Brands op de website van PSV.

"Hij is een prachtige exponent van onze opleiding en gaat een mooie overgang maken naar een schitterende club in een schitterende competitie. Sportief gezien verliezen we natuurlijk een fantastische speler, die van grote waarde is voor het team. Maar heel PSV gunt hem deze prachtige stap."

Titel

Depay had vorig jaar na het WK al kunnen vertrekken, maar de aanvaller wilde PSV niet zonder titel verlaten. Met 21 doelpunten had de vijftienvoudig international een groot aandeel in het kampioenschap van de Eindhovenaren.

Vlak na het behalen van het kampioenschap afgelopen maand sprak de leiding van PSV al de verwachting uit dat Depay zou vertrekken.

"Depay moet er eerst uitkomen met die club en als die club bereid is de transfersom te betalen, dan kan het snel gaan", zei algemeen directeur Toon Gerbrands.

Van Gaal

Bij United gaat Depay samenwerken met manager Louis van Gaal, Daley Blind en Robin van Persie. Toenmalig bondscoach Van Gaal nam de aanvaller in 2014 al mee naar het WK.

Momenteel bezetten de 'Mancunians' de vierde plaats in de Premier League. Aan het einde van de rit leidt deze plek tot deelname aan de voorronde van de Champions League.

Depay maakte in september 2011 zijn debuut voor PSV in een bekerwedstrijd tegen de amateurs van VVSB. Vijf maanden later maakte hij voor het eerst zijn opwachting in een eredivisieduel. In het najaar van 2013 debuteerde Depay voor het Nederlands elftal.

De aanvaller wordt de tiende Nederlander die voor Manchester United gaat spelen.