​Pieter Huistra is donderdag benoemd tot interim-bondscoach van Indonesië voor de WK-kwalificatieduels van volgende maand tegen Taiwan en Irak.

Huistra, voormalig trainer van FC Groningen en De Graafschap, is sinds december al technisch directeur bij de Indonesische bond.

Na de twee duels, de eerste wedstrijden op weg naar een eventueel WK in Rusland voor het land, wordt bekeken of hij aanblijft als bondscoach.

"Ik wilde alle burgers van Indonesië tonen dat ze trots kunnen zijn op het nationale voetbalelftal", zegt Huistra op de website van de bond. "Het zal geen makkelijk debuut worden tegen Taiwan en Irak in een sowieso zware groep. Irak is favoriet voor de groepswinst."

Huistra gaat de komende weken bekijken of hij veranderingen doorvoert in de selectie. "Ik wil spelers die gedisciplineerd zijn en bereid zijn om hard te vechten, maar ik moet ze ook kunnen integreren in het elftal. We moeten over vier weken al resultaat halen."

Mastenbroek

De 48-jarige Huistra is de vijfde Nederlandse bondscoach van Indonesië, dat momenteel volledig bestaat uit spelers die in eigen land actief zijn.

Wim Rijsbergen was van 2011 tot 2012 de laatste. Henk Wullems (1996-1997), Frans van Balkom (1978-1979) en Wiel Coerver (1975-1976) gingen hem voor.

In de jaren dertig was Johannes Mastenbroek de eerste bondscoach van de voormalige Nederlandse kolonie.