FIFA-voorzitter Sepp Blatter is zeer tevreden over de ontwikkeling die het vrouwenvoetbal onder zijn leiding heeft doorgemaakt.

"We hebben ons pas relatief laat, vanaf 1988 toen ik nog secretaris-generaal was, ermee beziggehouden", zegt de 79-jarige Zwitser in gesprek met de BBC.

"Ik wil niet zeggen dat ik het als mijn baby beschouw, maar ik ben wel een beetje de godfather van het vrouwenvoetbal. Eerst was er helemaal niets. Nu is er een WK onder-17, een WK onder-20 en natuurlijk het echte WK. In alle 209 bij de FIFA aangesloten bonden kunnen vrouwen voetballen."

Pas in 1991 vond het eerste WK vrouwen plaats. Aan de mondiale eindronde van komende zomer in Canada nemen voor de eerste keer 24 landen deel, waaronder Nederland.

"Ik weet dat het een geschikt aantal is en dat de kwaliteit hoog zal zijn, maar de vrouwen moeten het nog wel bewijzen", aldus Blatter, die eind deze maand herkozen hoopt te worden. "Een deel van mijn missie is dat in alle 209 landen competities voor vrouwen komen."

Strakke kleding

Ruim tien jaar geleden baarde Blatter opzien met zijn uitspraak dat vrouwen eigenlijk in strakkere kleding moeten spelen. Dat zou de populariteit van de sport vergroten.

"Ik sta nog steeds achter die uitspraak. De markt is gefocust op mannenvoetbal. Het komende WK vrouwen wordt belangrijk. De wedstrijden van de vrouwen worden precies op dezelfde manier in beeld gebracht als de WK-duels bij de mannen, met meer dan twintig camera's. Het zal zeker een succes worden, nu ben ik benieuwd of dat succes ook kan worden vermarkt."