De Spaanse voetbalbond RFEF heeft de laatste twee speelrondes in het voetbal voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De RFEF kondigde woensdag aan dat alle nationale competities vanaf 16 mei worden stilgelegd in verband met een conflict met de regering over de verdeling van tv-inkomsten.

Het voornemen heeft grote invloed op de strijd om de landstitel in de Primera División. De voorlaatste speelronde op het hoogste niveau zou volgens plan op 17 mei worden afgewerkt, de laatste wedstrijden van het seizoen staan alle op 23 mei geprogrammeerd.

De bond ligt in de clinch met de overheid inzake een wet over de tv-gelden. Vorige week werd na overleg tussen de regering en de Spaanse Profliga (LFP) besloten dat die gelden voortaan eerlijker worden verdeeld, om te zorgen voor meer gelijkheid op de twee hoogste profniveaus.

30.000 duels

Voorheen verkochten invloedrijke clubs als Real Madrid en FC Barcelona zelf hun rechten. Zij lopen nu extra inkomsten mis. Die clubs krijgen nu steun van RFEF en de spelersvakbond AFE.

De bond beticht de overheid van een 'gebrek aan respect' en beklaagde zich erover onvoldoende betrokken te zijn geweest bij de overleggen. ''Tegelijk herhalen we ons aanbod voor een dialoog met de regering'', meldde de bond na een vergadering woensdag.

De ingreep heeft niet alleen invloed op het topvoetbal, maar ook op overige competities. Zo zijn ook de wedstrijden van zeventien regionale bonden voorlopig uitgesteld. Het zou gaan om 30.000 duels, waarbij meer dan 600.000 voetballers betrokken zijn.