Nemanja Gudelj is pas 23, maar heeft al wel 143 eredivisieduels gespeeld in zijn carrière. De woensdag door Ajax vastgelegde middenvelder hoopt volgend seizoen een leidende rol te kunnen spelen bij zijn nieuwe club.

"Ik wil mijn medespelers helpen en als leider van het team fungeren", zegt Gudelj woensdag op de clubsite van Ajax. "Ik wil mijn ervaring overbrengen op de andere spelers in de jonge Ajax-selectie. Met elkaar moeten we vervolgens onze doelen zien te bereiken."

De geboren Serviër stapt komende zomer na twee seizoenen AZ voor naar verluidt 6 miljoen euro over naar Amsterdam. Voor zijn tijd in Alkmaar speelde de middenvelder, dit seizoen aanvoerder van AZ, al drie jaar eredivisieduels voor NAC Breda.

Gudelj vind dat hij nu klaar is voor een nieuwe stap hogerop. "Ik ben iemand die altijd alles stap voor stap doet. Dat heb je ook aan de eerdere keuzes tijdens mijn carrière kunnen zien. Dit is een juist moment om naar Ajax te gaan. Dit is voor mij de best denkbare stap in mijn ontwikkeling."

Topniveau

De negenvoudig Servisch international noemt Ajax 'de mooiste club van Nederland'.

"Alles is hier op topniveau. Dat geldt ook voor de supporters. Als zij achter de ploeg gaan staan, krijg je kippenvel. Als speler van NAC en AZ weet ik wat het is om tegen Ajax te spelen. Dergelijke wedstrijden zijn altijd speciaal en wijken af van de andere duels. Ik ben blij dat ik straks aan de andere kant sta."

Een van die doelen is plaatsing voor de groepsfase van de Champions League. Dan moet Ajax vanaf eind juli eerst de voorrondes doorkomen. "Het is belangrijk om snel in topvorm te zijn. Ik wil volgend seizoen kampioen worden met Ajax, maar ook Champions League spelen.''