De eredivisieduels Feyenoord-Vitesse en FC Groningen-PEC Zwolle zijn komende zondag doelwit van werkonderbrekingen bij de politie.

Het gaat om acties voor een betere cao. ''Het betekent dat de geplande wedstrijden niet mogen rekenen op een volwaardige ondersteuning door de politie. Het is uiteindelijk aan de burgemeesters van de speelsteden om te beoordelen of het verantwoord is de voetbalwedstrijden te laten doorgaan'', meldde een woordvoerder woensdag.

Zondag en volgende week zondag trappen alle clubs in de eredivisie traditioneel af om 14.30 uur. Daardoor is tegelijkertijd op veel plaatsen politie nodig.

Feyenoord, Vitesse, FC Groningen en PEC Zwolle strijden nog om plaatsing voor de Europa League.

Harder

De politie probeert al lange tijd met allerlei acties verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) te bewegen om met een beter cao-voorstel te komen. Omdat de bewindsman volgens de bonden hier nog steeds niet aan tegemoetkomt, worden de acties steeds harder.

''Daardoor zijn we genoodzaakt tot verdere acties op plekken waar veel collega’s worden ingezet. Ook bij grootschalige evenementen. Evenementen, met als onderdeel ervan keizer voetbal, zijn hofleverancier als het gaat om politiewerk'', stellen de bonden.

De duels van Feyenoord en FC Groningen zijn de eerste evenementen die daar de komende tijd mogelijk gevolgen van ondervinden. Als het aan de bonden ligt, kan het voetbal komend weekend ''fluiten naar ondersteuning vanuit de politie''.