De transfer van Nemanja Gudelj van AZ naar Ajax is afgerond. De aanvoerder van de Alkmaarders tekent een contract tot medio 2020 in Amsterdam.

Dat bevestigen beide clubs woensdagmiddag. De 23-jarige Gudelj, wiens broertje Dragisa Gudelj (17) ook naar Ajax overstapt, is de eerste aankoop van de Amsterdammers voor volgend seizoen. Wel werd al de optie in het huurcontract van Arek Milik gelicht.

Ajax en AZ doen geen mededelingen over de transfersom, maar de Servisch international had een gelimiteerde transfersom van zes miljoen euro in zijn AZ-verbintenis, die liep tot medio 2017.

Volgens coach Frank de Boer voegt Gudelj iets aan zijn huidige selectie mist. "We hebben gekeken naar wat voor soort spelers we missen in onze huidige selectie. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat we zo nu en dan een bepaalde energie in het elftal missen."

"In bepaalde wedstrijden heb je spelers nodig die niet alleen op techniek het verschil kunnen maken, maar ook fysiek en qua uitstraling. Je moet af en toe een 'beukie' kunnen uitdelen."

"Met de komst van Nemanja hebben we nu iemand in huis die al die verschillende kwaliteiten verenigt én er een winnaarsmentaliteit aan koppelt. Hij laat niets aan het toeval over. Zowel binnen als buiten het veld. Hij is echt een voorbeeldprof."

Porto

Gudelj maakte er geen geheim van dat hij na dit seizoen een transfer wilde maken. Afgelopen zomer ketste een overstap naar FC Porto nog af, omdat AZ geen akkoord kon bereiken met de Portugezen.

AZ-trainer John van den Brom stelde een maand geleden al dat Gudelj klaar is voor een stap hogerop. "Hij moet nu de stap maken. Ik gun het hem. Hij is toe aan een betere club."

De in Belgrado geboren middenvelder speelde tot nu toe 143 wedstrijden in de eredivisie. Daarin was hij goed voor 25 goals. Dit seizoen is hij met elf treffers clubtopscorer van AZ.

De Boer is blij dat Ajax al vroeg deze transfer rond heeft. "Het nieuwe seizoen begint al vroeg voor ons met eind juli de eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League. Het is daarom belangrijk dat we zo snel mogelijk de selectie op orde hebben."

"Natuurlijk komen er wellicht nog meer nieuwe spelers, maar de komst van Nemanja Gudelj is in ieder geval een eerste belangrijke stap. Ik ben zeer blij met zijn komst."

Broertje

In het kielzog van Nemanja Gudelj gaat ook diens 17-jarige broertje Dragisa Gudelj volgend seizoen in Amsterdam spelen. De linksback speelt dit jaar voor Jong NAC Breda en tekent voor drie seizoenen in de Arena. Hij wordt toegevoegd aan de selectie van Jong Ajax.

"Dat ik hier samen met mijn broer Nemanja ga spelen, is natuurlijk heel bijzonder. Ik heb een hechte band met hem. Het is daarom fijn dat hij dicht in de buurt is", aldus Dragisa Gudelj.

Volgens diverse media komt ook vader Nebojsa (46) naar Ajax. De trainer werd in oktober ontslagen bij NAC en zou in Amsterdam als scout gaan werken. Ajax heeft dat echter nog niet bevestigd.