FC Groningen heeft zondag de KNVB-beker gewonnen. In de finale in De Kuip werd bekerhouder PEC Zwolle met 2-0 verslagen.

Twee doelpunten na rust van de Slowaak Albert Rusnak bezorgden de Groningers de eerste KNVB-beker uit de clubhistorie. In 1989 werd ook al de eindstrijd gehaald, maar destijds werd met 4-1 verloren van PSV.

Door de winst plaatst FC Groningen zich voor de groepsfase van de Europa League van volgend seizoen, waardoor het minimaal tot de winterstop verzekerd is van Europees voetbal.

Bovendien strijdt de ploeg van trainer Erwin van de Looi komende zomer voor het eerst om de Johan Cruijff Schaal, waarin landskampioen PSV de tegenstander is.

Samenvatting: Groningen verslaat PEC in bekerfinale

Dribbel

Ondanks dat PEC zondag de ervaring meebracht van de sensationele finale van vorig jaar (5-1 winst op Ajax), was het FC Groningen dat het sterkst aan de eindstrijd begon. Binnen een minuut was het zelfs al bijna 1-0, PEC-doelman Warner Hahn voorkwam maar net dat Michael de Leeuw de openingstreffer maakte.

De Groningers kregen snel meer kansen, tot PEC na een kwartier meer grip op de wedstrijd kreeg. Het spektakel was daardoor echter ook voorbij. FC Groningen kreeg voor rust nog maar één echte kans en die werd opnieuw niet benut door De Leeuw. De volledig vrijstaande spits kon met zijn hoofd net niet bij een voorzet van Mimoun Mahi.

De gevaarlijkste man in de eerste helft aan de kant van PEC was Jody Lukoki. De vleugelspeler dribbelde een paar keer goed langs de Groningse verdedigers en kwam ook bijna tot scoren. Zijn schuiver rolde net naast het doel van FC Groningen-doelman Sergio Padt, waardoor beide ploegen met 0-0 gingen rusten.

Extase

Ook in de tweede helft was het FC Groningen dat snel een grote kans kreeg en weer was het De Leeuw. Ditmaal mocht hij uithalen na een doorkopbal van Mahi, waarna Hahn de bal keerde.

De kans was ook meteen de opmaak voor een veel leukere tweede helft. Beide ploegen gingen met meer strijd op zoek naar de gewenste treffer en het spel golfde heen en weer. De Zwolse aanhang schreeuwde tevergeefs om een strafschop en PEC-aanvaller Ryan Thomas testte Padt met een goed schot.

Aan de andere kant produceerde Tjaronn Chery niet meer dan een rollertje, maar na 64 minuten was het wel raak voor FC Groningen. Rusnak pikte een afvallende bal op en bracht de Groningse aanhang achter het PEC-doel met een geplaatst schot in extase: 1-0.

Hoop vervlogen

Door de achterstand zag PEC zich genoodzaakt om offensiever te gaan spelen, maar dat bood FC Groningen meer ruimte voorin. En daar profiteerde de ploeg van Van de Looi ook al snel van.

De sterk ingevallen Jarchinio Antonia brak een kwartier voor tijd door aan de rechterkant en legde de bal goed terug op Rusnak, die zijn tweede van de avond maakte: 2-0.

De hoop op een tweede beker op rij leek daarmee vervlogen voor PEC. De ploeg van trainer Ron Jans kon er ook niet echt meer een slotoffensief uit gooien, waardoor FC Groningen makkelijk op de been bleef en voor het eerst in de clubhistorie de beker won.