De gemeente Edam-Volendam heeft relatief gezien de meeste internationals afgevaardigd in de historie van het Nederlands elftal.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl, met behulp van onder meer de KNVB, naar aanleiding van een jubileum van Oranje.

Donderdag is het precies 110 jaar geleden dat Nederland in z'n eerste interland met 4-1 won van België, ondanks een eigen doelpunt van Ben Stom.

Per 10.000 inwoners heeft Edam-Volendam 1,7 international voortgebracht. De in het vissersdorp geboren Pier Tol, Wim Jonk, Keje Molenaar, Arnold Mühren en Gerrie Mühren haalden Oranje.

Fotoserie: 10 memorabele interlands in 110 jaar Oranje

Muiden en Schiedam leverden 1,6 international per 10.000 inwoners. Bij Muiden (iets meer dan zesduizend inwoners) komt dat hoge percentage louter door Sjaak Swart. In Schiedam zag onder anderen John de Wolf het levenslicht.

Slechts 154 van de 393 Nederlandse gemeenten (39 procent) hebben minimaal één international voortgebracht.

De grootste gemeente zonder international is Haarlemmermeer, dat ongeveer 140.000 inwoners telt.

Amsterdam

In absolute aantallen heeft Amsterdam de meeste Oranje-spelers: 98. Rotterdam (80) en Den Haag (41) completeren het podium.

Geboorteplaatsen Internationals

Bedum is de gemeente met de meeste interlands per 10.000 inwoners: 82,5. Dat dankt de Groningse plaats volledig aan 86-voudig international Arjen Robben.

Oostzaan (Rob Rensenbrink) en Muiden (Swart) gooien in deze categorie eveneens hoge ogen.

Op onderstaande kaart is te zien welke gemeenten naar verhouding de meeste internationals leverden; hoe donkerder de kleur blauw, hoe groter de relatieve afvaardiging.