Slechts vijf landen zijn er gedurende de afgelopen tien seizoenen in geslaagd om met minimaal één club de halve eindstrijd van de Champions League te bereiken.

De halve finalisten in de periode 2006-2015 kwamen uit Spanje (vijftien), Engeland (dertien), Duitsland (zeven), Italië (vier) en Frankrijk (één). De overige 49 UEFA-leden keken telkens toe vanaf de halve eindstrijd.

Deelname aan de beslissende fase van de Champions League is voorbehouden aan een steeds exclusiever gezelschap. Tussen 1996 en 2005 waren nog negen landen vertegenwoordigd in de halve finale van het belangrijkste Europese bekertoernooi.

Onder meer Oekraïne, Griekenland, Portugal en Nederland hadden in die periode één of meerdere clubs bij de laatste vier.

Teruggang

Dat aantal van negen landen in de periode 1996-2005 was al een flinke teruggang in vergelijking met de decennia daarvoor. Tussen 1986 en 1995 schaarden clubs uit veertien verschillende landen zich onder de beste vier, waaronder ploegen uit Turkije en Schotland.

Dominantie in CL

© NU.nl/Jerry Vermanen

Het record in dit opzicht werd gevestigd in het tijdvak 1976-1985 met zestien verschillende landen die ten minste één halve finalist leverden.

Tegenwoordig is het ondenkbaar, maar destijds drongen clubs uit Zweden, Oostenrijk, Bulgarije, Polen en Roemenië door tot de eindfase van de Europa Cup 1, zoals de Champions League toen heette.

Dat was mede omdat tot 1997 elk land maar één club mocht afvaardigen aan het toernooi. Sinds de Champions League is opengesteld voor niet-kampioenen uit de toplanden wordt het voor kampioenen uit kleinere competities steeds lastiger om te strijden om de eindzege.

Loting

Vrijdag is de loting voor de halve finales in de Champions League. Real Madrid, FC Barcelona, Juventus en Bayern München zijn nog in de race.

De 'Koninklijke' is al voor het vijfde seizoen op rij halve finalist, terwijl Bayern München en FC Barcelona in de voorbije vijf jaar slechts eenmaal ontbraken in dit stadium van het toernooi.