PSV heeft zich zaterdagavond verzekerd van de landstitel. De Eindhovenaren wonnen in het Philips Stadion met 4-1 van sc Heerenveen en dat was voldoende om het 22e kampioenschap in de clubhistorie definitief binnen te slepen.

Bij rust stond PSV al op een 3-1 voorsprong door twee treffers van Luuk de Jong en één van Memphis Depay, waarna in de tweede helft een doelpunt van Luciano Narsingh het feest nog groter maakte voor de Eindhovenaren.

PSV komt door de winst op de Friezen op 79 punten uit 31 wedstrijden. Dat zijn er dertien meer dan nummer twee Ajax, dat zondagmiddag in de Arena in actie komt tegen NAC Breda.

In Eindhoven zullen ze zich op dat moment opmaken voor de huldiging van de kampioen in het centrum van de stad. Zondagavond verschijnt de PSV-selectie op een podium op het Stadhuisplein om de eerste landstitel sinds 2008 te vieren met de supporters.

Spanning

PSV-trainer Phillip Cocu zei in de aanloop naar de kampioenswedstrijd tegen Heerenveen dat hij rekende op spanning bij zijn ploeg. In de eerste minuten leek PSV die spanning echter meteen van zich af te spelen.

Binnen drie minuten stond de 1-0 zelfs al op het scorebord. Een afgemeten voorzet van Narsingh kwam bij De Jong, die tegendraads inkopte. De vroege treffer was de opmaat voor meer Eindhovense aanvallen. Depay kon een voorzet net niet binnenglijden en Narsingh ging voor eigen succes, terwijl afleggen een betere optie leek.

Halverwege de eerste helft was het alsnog 2-0. Niet voor het eerst dit seizoen was Depay trefzeker uit een vrije trap door vanaf een meter of achttien de bal hard in de bovenhoek te schieten.

PSV zat daarmee op rozen en voor de eerste keer zaterdagavond werd er in het Philips Stadion over ‘kampioenen’ gezongen. Erg lang duurde dat echter niet, want vier minuten na de goal van Depay maakte Joey van den Berg de aansluitingstreffer. Het was oud-PSV'er Stefano Marzo die ontsnapte aan de Eindhovense defensie en de middenvelder in staat stelde de 2-1 te maken.

Kopgoal

PSV moest zelfs even vrezen voor de gelijkmaker. Heerenveen kwam er bij vlagen gevaarlijk uit, al waren de grootste kansen nog altijd voor PSV. Adam Maher en Wijnaldum kregen de bal er niet in, maar op slag van rust tilde De Jong met zijn tweede kopgoal van de avond de marge wel weer naar twee (3-1).

Die derde PSV-treffer zorgde ervoor dat het thuispubliek in de tweede helft van de laatste spanning verlost was. PSV hoefde niet echt meer en Heerenveen bleek niet bij machte om het de ploeg van Cocu nog lastig te maken. Via Depay waren de Eindhovenaren kort na rust nog wel dicht bij de vierde goal, maar de vleugelspeler schoot over.

PSV-doelman Jeroen Zoet onderscheidde zich nog door redding te brengen bij een van de spaarzame mogelijkheden van Heerenveen na rust. Het was Sam Larsson die Zoet testte met een goed schot.

De Eindhovenaren zochten vervolgens in de slotfase naar een vierde goal om de zege van meer glans te voorzien, maar De Jong kreeg de bal er tot twee keer toe niet in. Twee minuten voor tijd mikte Narsingh wel raak (4-1) en kon het feest in Eindhoven definitief losbarsten.

Lees alles over het kampioenschap van PSV