De Nederlandse scheidsrechter Serdar Gözübüyük wordt genoemd in een grote Duitse strafzaak rond matchfixing.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van documenten uit het strafdossier van de van matchfixingverdachte Paul R.. De Nederlander 'Rooie Paul' verklaart dat Gözübüyük betrokken is geweest bij het manipuleren van wedstrijden.

R. zei dat er tijdens wedstrijden waar de 29-jarige Gözübüyük de leiding had fors geld was ingezet. Omdat het steeds om verschillende teams ging, moet het volgens de verdachte wel om de scheidsrechter gaan die corrupt is.

Het zou onder meer gaan om de Jupiler League-duels Veendam-Helmond Sport (0-0) en Fortuna Sittard-SC Cambuur (1-2) in september 2009, die al eerder door de KNVB als verdacht werden aangemerkt.

Volgens de verhoorders hebben R. en Gözübüyük elkaar ontmoet in de kantine van voetbalclub Young Boys. R. ontkent dat hij ooit persoonlijk contact heeft gehad met de arbiter. Zijn handlanger Daniël van 't H. heeft volgens hem wel de scheidsrechter ontmoet, via een Turkse gokker.

'Zuiver'

Gözübüyük ontkent tegen de Volkskrant betrokken te zijn geweest bij matchfixing. "Voor de zekerheid zeg ik het één keer: ik ben zuiver. Het is juist mijn rol ervoor te zorgen dat de twee teams elkaar eerlijk en sportief bestrijden", aldus de arbiter.

"Hoe beter ik dat doe, hoe beter dat is voor de wedstrijd en het publiek. Dat is mijn uitdaging als sportman en mijn enige drijfveer om scheidsrechter te zijn."

Gözübüyük is zich van geen kwaad bewust en rekent erop dat zijn positie niet ter discussie staat. "Ik ben geschokt dat mijn naam in dit verband wordt genoemd door iemand die ik niet ken en dat het voor zo iemand zo makkelijk is iemand publiekelijk imagoschade toe te brengen."

"Dat ik mij moet verantwoorden voor uitlatingen van deze persoon voelt onrechtvaardig. De KNVB en UEFA beoordelen mij op mijn sportieve prestaties en zij hebben vertrouwen in mij, dus dat is het enige waar ik me op focus."

In opspraak

De KNVB meldt tegen de krant dat ze niets zien in de verdenkingen. "Voor de KNVB staat de integriteit van scheidsrechter Serdar Gözübüyük niet ter discussie. Net als bij de KNVB staat Gözübüyük ook bij de UEFA goed aangeschreven."

In 2011 raakte de scheidsrechter ook al in opspraak nadat hij met eredivisiespelers gepokerd zou hebben. De KNVB stelde daar destijds een onderzoek naar in, maar alle betrokkenen ontkenden.

Een jaar later wekte Gözübüyük de schijn van belangenverstrengeling door een bijbaan te accepteren bij een shirtsponsor van FC Utrecht en een partnerschap aan te gaan met een omstreden kredietverstrekker.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie zou al maanden op de hoogte zijn van het nieuws rondom Gözübüyük, die zaterdag de mogelijke kampioenswedstrijd tussen PSV en sc Heerenveen fluit. Dinsdag begint in Bochum de rechtszaak tegen R.