Phillip Cocu en Fred Rutten maken kans op de Rinus Michels Award, de prijs voor de beste trainer/coach van het jaar in het betaalde voetbal.

Dat maakte de CBV, de belangenvereniging van coaches, maandag bekend.

De trainer van PSV en de oefenmeester van Feyenoord nemen het op tegen Ron Jans (PEC Zwolle), Peter Bosz (Vitesse) en Ruud Brood (NEC).

Cocu stevent met PSV af op de landstitel, terwijl Rutten met Feyenoord de derde plaats bezet. Beide coaches overwinterden met hun club in de Europa League. Jans loodste PEC Zwolle opnieuw naar de bekerfinale en staat in de competitie zevende.

Bosz neemt met Vitesse de vierde plek in dankzij een sterke reeks na de winterstop. Brood stelde met NEC anderhalve week geleden al de titel in de Jupiler League veilig.

Fotoserie: De genomineerden voor de Rinus Michels Award

De winnaar wordt op 15 mei bekendgemaakt tijdens het Nederlandse trainerscongres in het IJsseldelta Stadion, het onderkomen van PEC Zwolle.

De Boer

In 2013 en 2014 won Ajax-coach Frank de Boer de Rinus Michels Award. De oefenmeester van de Amsterdammers is nu niet genomineerd.

De Boer werd na Guus Hiddink (2005, 2006) pas de tweede trainer die de Rinus Michels Award prolongeert. Onder anderen Louis van Gaal (2007 en 2009) en Ronald Koeman (2012) staan eveneens op de erelijst.

De prijs werd in het seizoen 2003/2004 in het leven geroepen. De coaches in het betaalde voetbal bepalen zelf wie de winnaar wordt.