Colin Kazim-Richards denkt dat de komst van Dirk Kuijt een goede kwaliteitsinjectie is voor Feyenoord en vreest voorlopig niet dat het ten koste van zijn plek zal gaan als hij blijft.

"Meer concurrentie is altijd gezond en zijn cv spreekt voor zich. Maar vergeet niet dat we nu ook al veel concurrentie hebben", aldus de aanvaller, die zijn club zondag een punt bezorgde tegen Willem II (2-2).

Het gelijkspel in Tilburg was volgens Kazim-Richards illustratief voor het seizoen van Feyenoord. "Goed presteren in topwedstrijden is leuk, maar dit soort duels levert uiteindelijk een kampioenschap op."

"De meerderheid van de punten haal je tegen de kleinere ploegen, maar dat komt misschien met wat meer ervaring in het team."

Een paar versterkingen zoals Kuijt zouden van Feyenoord wel weer een echte titelkandidaat kunnen maken.

"Maar het heeft niet altijd met kwaliteit te maken. PSV is eerste geweest van start tot finish en dat verdient respect. Weet je wel hoe moeilijk dat is? De slechte resultaten aan het begin van het seizoen zijn ons helaas blijven achtervolgen."

Braamhaar

Kazim-Richards speelde een onzichtbare en ongelukkige wedstrijd in het Koning Willem II Stadion. Tot zijn gelijkmaker in de 82e minuut. "Dat was heel prettig en toen begonnen we eindelijk normaal te spelen. Ik dacht zelfs dat we misschien nog sneaky konden winnen."

"Vooraf zouden we niet tevreden zijn met een punt, maar gezien het wedstrijdverloop moeten we dat wel zijn. We maakten veel onnodige fouten en dan is dit een belangrijk punt." Feyenoord, dat plek drie stevig in handen heeft, versloeg AZ vorige week in Alkmaar nog met 4-1 en die vorm was nu ver te zoeken.

"Misschien was het toen makkelijker om ons op te laden omdat AZ duidelijk had gemaakt dat ze onze plek wilden overnemen en wij wilden dat absoluut voorkomen. We weten dat we dit soort teams ook moeten verslaan, maar dat kan niet altijd. Misschien zat dat al in ons hoofd."

De Engelse Turk, die graag fysieke duels aangaat, werd ontzettend vaak teruggefloten door arbiter Eric Braamhaar. "Ik wil niet in de problemen komen, dus laat ik het politiek correct zeggen. Het was wat dat betreft één van de slechtste wedstrijden voor mij. Ik kreeg weinig beslissingen mee en hij was met name voor mij heel streng."

Fenerbahçe

Technisch directeur Martin van Geel gaf vrijdag aan dat Feyenoord verder wil met Kazim-Richards, die transfervrij kan worden overgenomen van Bursaspor. De speler zelf is er nog niet uit. "Het is fijn dat ze me willen houden, maar ik weet nog niet wat mijn situatie is aan het einde van het seizoen."

Feit is dat de 28-jarige Kazim-Richards zijn wisselvallige carrière weer nieuw leven heeft ingeblazen bij Feyenoord. Het leverde hem zelfs een terugkeer in het Turkse elftal op.

De aanvaller volgt de competitie in zijn thuisland niet heel intensief, maar was geschokt door de aanslag op de spelersbus van zijn oude club Fenerbahçe waarbij alleen de chauffeur zwaargewond raakte.

"Dat was echt een serieus incident en ik ben zo blij dat iedereen veilig is. Met al die spelers zat ik een week eerder nog te eten. De volgende keer kan het een bom zijn. Ik speelde ooit tegen Diyarbakirspor, vlak bij de grens met Irak en daar waren 3.000 politie-agenten op de been. De mensen spoten met traangas, gooiden flessen en rookbommen. Ook toen was ik blij dat ons niks is overkomen."